Mannen som sköts till döds i Sarpsborg i Norge är enligt polisen en 34-årig svensk medborgare. Foto: Beate Oma Dahle/NTB/TT

Svensk man skjuten av norsk polis

Uppdaterad
Publicerad

Norsk polis sköt under lördagen ihjäl en man i samband med ett ingripande i Sarpsborg söder om Oslo. Mannen är enligt polisen en 34-årig svensk medborgare, skriver Verdens Gang.

Mannen ska ha följt efter åtminstone en person och enligt polisen var han beväpnad med minst en kniv. Ett vittne berättar för VG hur mannen på lördagsmorgonen ska ha knackat på dörren till det vandrarhemsrum han för tillfället bodde på och uppträtt hotfullt.

Vittnet flydde då från rummet och fick senare hjälp av en annan person att ringa polisen.

Särskild utredning inledd

När polisen väl kom i kontakt med den beväpnade mannen eskalerade situationen och polisen avlossade skott, enligt Anders Svarholt vid polisen.

– Livräddande insatser inleddes men hans liv gick inte att rädda, säger han enligt NTB.

Polisen meddelar på söndagen att ytterligare utredningsåtgärder kring händelsen kommer att genomföras och att vittnesuppgifter i medier överensstämmer med det som kommit fram hittills. En specialenhet, motsvarande svenska polisens avdelning för särskilda utredningar, ska granska ingripandet.

Identitet inte helt bekräftad

– Vi är precis i inledningen av undersökningen och kan inte gå ut med några detaljer som hur många skott som avslossades eller av vem, säger förundersökningsledare Liv Øyen till SVT.

Flera av de polisanställda har redan hörts i utredningen och härnäst väntar bland annat en teknisk undersökning av vapnen som användes i samband med ingripandet. Den skjutne mannen har ännu inte obducerats, enligt Øyen, och hans identitet är inte hundraprocentigt bekräftad.

Svensk polis vill inte uttala sig om fallet och uppger för SVT att man inte haft någon kontakt med norsk polis i samband med skjutningen. Det finns inga uppgifter om att mannens anhöriga har underrättats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.