Det är tidig morgon och Esraa Abdel Fattah kokar te i sin lägenhet utanför Kairo. Känd som Facebookflickan ”Facebook girl” och som en av grundarna till ungdomsrörelsen 6 april nominerades hon till Nobels Fredspris efter Egyptens revolt mot Mubarak 2011.
– Vi var så lyckliga när Mubarak avgick. Det handlade inte bara om presidenten utan om att vi kände att vi egyptier hade en röst och makten att förändra. Samtidigt fanns en stor oro för att Mubarak skulle komma tillbaka till makten i en annan skepnad, säger hon till SVT Nyheter.
– I dag är det stor skillnad. Det är fel att säga att vi förlorat men vi är i en situation som är värre än före revolutionen.
6-aprilrörelsen hade startats i solidaritet med strejkande textilarbetare i Egypten och fick en avgörande roll under de stora folkliga protesterna 2011. Omvärlden betraktade gruppen som ett hopp för Egyptens spirande demokrati och de bjöds in att tala på konferenser i Europa och USA.
I dag sitter flera av rörelsens medlemmar fängslade. Andra, som Esraa Abdel-Fattah har belagts med flygförbud. Runt sin hals bär hon ett silverhalsband med en snirklande text som säger ”Låt Esraa flyga”.
Tiotusentals politiska fångar
Det var när hon stod på Kairos flygplats på väg till USA och ett stipendium på Stanforduniversitetet för två år sen som Esraa upptäckte att hon var förbjuden att lämna landet. Hon har ännu inte blivit formellt anklagad men ser förbudet som ett tecken på att hon kan komma att åtalas.
Människorättsorganisatoner uppskattar att tiotusentals politiska fångar i dag sitter i egyptiska fängelser.
Ett stort antal aktivister har försetts med flygförbud och fått sina bankkonton frysta, och medlemmarna i den en gång så hyllade 6-aprilrörelsen anklagas för att vara nationens fiender.
”Hoppas det fortfarande finns unga som vågar”
Esraa Abdel-Fattah plockar upp nycklar och handväska och lämnar lägenheten. Hon drar upp bilradion med egyptisk pop på full volym medan hon kör in mot centrala Kairo.
Samma dag som vi träffas rentvår Egyptens högsta domstol Hosny Mubarak från ansvar för morden på hundratals demonstranter under revolutionen. Det står klart att den avsatte presidenten som i tidigare dömts till livstids fängelse åter ska bli en fri man.
– Mitt hopp är forfarande det samma som vi ropade under revolutionen 2011 – om bröd, frihet och social rättvisa. Vårt hopp är att det finns unga som fortfarande vågar säga att de vill ha frihet, säger Esraa Abdel-Fattah.