Efter att IS drivits ut från staden Manbij i norra Syrien har många av stadens invånare flytt mot Turkiska gränsen. Men den är stängd. Bara varor får passera. Foto: Salim Alsabbagh

Syriska flyktingar blir strandsatta vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Efter striderna kring staden Manbij flyr många människor mot Turkiet. Men där blir de fast på den syriska sidan på grund av hårda gränskontroller.

Efter 70 dagars intensiva strider har IS lämnat staden Manbij. Men om detta är en befrielse eller bara liten förbättring är tveksamt menar företrädaren Ahmed Hamido som arbetar för den lokala hjälporganisationen AFKAR. 

– I går lämnade IS Manbij men det betyder inte att de som tog över, De Syriska Demokratiska Styrkorna (SDF) och PKK, är bättre. Det finns dåligt och det finns sämre.

Flykten från Syrien

Ahmad Hamido är själv från Aleppo och varje dag går han till fots de två kilometerna i ingenmansland till andra sidan gränsen för att hjälpa sina landsmän som finns i flyktinglägret vid staden Ezaz.

Korsar du gränsen kommer du inte tillbaka

På väg till själva gränsövergången passerar han en kilometerlång kö av lastbilar som fraktar förnödenheter. Vi ser cementsäckar och chaufförerna säger att det under presenningarna också finns mat.

Varor kan alltså fortfarande passera mellan länderna, men däremot är det totalstopp för människor som försöker ta sig in i Turkiet. Det gäller också de syrier som registrerats som flyktingar i Turkiet. Om de tillfälligt vill gå över gränsen förlorar de rätten att komma tillbaka. 

 – Kontrollen är jättehård och om du vill gå över måste du lämna ifrån dig det turkiska ID-kort du fått. Sedan går det inte att komma tillbaka, säger en man som säljer kaffe till de som väntar vid gränsen. Han vill inte säga hela sitt namn utan kallar sig Mehmet.

Fast vid gränsen

När IS nu förlorat greppet om staden Manbilj har många letat sig till turkiska gränsen, men de blir alltså fast på den syriska sidan, utan möjlighet att kunna ta sig vidare.

Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet har tidigare i sommar rapporterat att turkiska gränsposteringar hittills i år skjutit ihjäl 60 personer som illegalt försökt ta sig över till den turkiska sidan. Turkiska myndigheter har dock tillbakavisat dessa uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flykten från Syrien

Mer i ämnet