• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så gick det sedan för syriska Mariam

Uppdaterad
Publicerad

I går berättade SVT Nyheter om Mariam som kom som flykting till Sverige från Syrien. Efter två dagar med intervjuer och blanketter på Migrationsverket i Malmö blev det dags för Mariam och hennes bebis Karim att flytta vidare.

Tillsammans med hennes bror Mohammed och deras mamma klev Mariam ombord på en buss norrut.

– Det var mycket känslor. Jag visste inte var vi skulle hamna och jag kände mig orolig, berättar Mariam.

Flykten från Syrien

– Under resan tittade jag ut genom fönstret på den vackra naturen som passerade förbi. Vi har nästan inget grönt i vårt hemland. Det var fint.

”De har bra mat”

Bussen tog familjen till en flyktingförläggning i norra Skåne. Familjen fick ett stort rum med fyra bäddar i en korridor med matsal som de delar med flera andra flyktingar.

– De har bra mat, till och med arabiskt bröd. Det smakar gott.

De är inte den enda familjen där, men de flesta som bor på förläggningen är ensamma män.

– Igår blev det slagsmål mellan några män i matsalen när jag satt där med min bebis. Det var obehagligt. Jag förstår att det är sånt som kan hända på asylboenden.

”Oroar mig för sjukdomar”

Det största problemet med boendet är att dela toalett med de andra flyktingarna, tycker hon.

– Jag vet att vi är på flykt och vi förväntas klara detta. Men toaletterna är väldigt smutsiga och jag oroar mig för sjukdomar som kan spridas. Min son har ännu inte fått något vaccin.

Men Mariam berättar att de fått veta att boendet är tillfälligt och hon ser fram emot när de får ett eget hushåll. Inom några veckor har de fått höra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flykten från Syrien

Mer i ämnet