”Det är hjärtskärande att familjer under id al-adha sörjer sina nära och käras bortgång i stället för att fira i fred och harmoni”, säger Lise Grande, FN:s humanitära koordinator för Jemen, i ett uttalande.
Den muslimska högtiden id al-adha inleddes på söndagen.
”Vår prioritering just nu är att sända ut medicinska team för att undsätta de skadade. Vi är också väldigt oroade över rapporter om att civila instängda i sina hem börjar få slut på mat och vatten”, fortsätter Grande.
Tog över regeringsbyggnad
Striderna mellan separatistgruppen STC och regeringsstyrkor bröt ut på torsdagen och har fortsatt under helgen. De gäller kontrollen över hamnstaden Aden i södra Jemen, där regeringen numera har sitt säte. Separatisterna som bland annat tagit kontrollen över presidentpalatset gick på lördagen med på eldupphör efter krav från saudiskt håll.
Under söndagen rapporteras det att de har dragit sig tillbaka från sina erövrade positioner.
Striderna inleddes efter att STC anklagade ett islamistparti som är lojalt med regeringen för delaktighet i en attack mot en militärparad i Aden, som separatisterna anordnade.
Ses som ett ombudskrig
Kriget i landet förs annars mellan de Iranstödda huthirebellerna i norr och regeringsstyrkorna, som stödjs av en koalition av bland andra Saudiarabien och Förenade arabemiraten. Det ses ofta som ett ombudskrig mellan de regionala stormakterna Iran och Saudiarabien.
Separatisterna i STC är en del av koalitionen, men vill att Jemen delas upp i två stater, en nordlig och en sydlig. Så var det under stora delar av kalla kriget, innan Nordjemen och Sydjemen återförenades 1990.
Kriget i Jemen har sedan det bröt ut 2015 krävt över 90 000 dödsoffer, enligt en amerikansk rapport från i somras, och har orsakat stort lidande hos cilvilbefolkningen.
Fakta: Konflikten i Jemen
Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade dåvarande president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.
Huthirebellerna kände sig åsidosatta och diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.
I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har över 10 000 människor dödats och miljontals drivits på flykt.
Ett avtal om eldupphör slöts i Sverige i december men inte mycket har förändrats på marken. FN-ledda samtal mellan parterna har fortsatt, men det finns ännu ingen lösning för en varaktig fred.
Västliga länder, av vilka en del stödjer alliansen, har pressat på för att få ett slut på konflikten, som allmänt ses som ett krig via ombud (proxykrig) mellan Saudiarabien och Iran.
Kriget har förutom alla dödade och skadade lett till undernäring och svält, samt till att över 24 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd.
Källa: TT