Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Dagestan stiger dödssiffran – och minst 20 personer dödades vid gårdagens blodiga attack. Den ryska del-republiken är till övervägande del muslimsk – och målet för attackerna var två kyrkor och en synagoga.

Många frågetecken efter dödliga attacken i Dagestan i södra Ryssland

Publicerad

Minst 20 personer uppges ha dött och ett 50-tal skadats efter attackerna i delrepubliken Dagestan i södra Ryssland under söndagskvällen. Dåden mot två kyrkor och en synagoga väcker frågetecken om hur Kreml hanterar inhemska säkerhetshot.

Enligt ryska myndigheter, som kallar händelsen för en terrorhandling, öppnade fem till sex gärningsmän eld mot två kyrkor, en synagoga och en polispostering innan de sköts till döds.

Ett filmklipp visar hur flera personer skjuter med automatvapen i delrepublikens huvudstad Machatjkala.

Ett annat filmklipp visar hur en synagoga står i brand i staden Derbent, som ligger längre söderut.

Den ryska judiska kongressen uppger att beväpnade män kastade in molotovcocktails och sköt mot poliser och säkerhetspersonal som finns utplacerade utanför synagogan efter att flygplatsen i Machatjkala stormades förra året, rapporterar Moscow Times.

Putin har inte uttalat sig om attacken

Ingen har än så länge tagit på sig attacken. Rysslands president Vladimir Putin har inte heller uttalat sig.

Befolkningen i området har en stor mångfald, men majoriteten identifierar sig om muslimer, skriver Reuters med hänvisning statistik från ryska myndigheter.

Händelsen inträffar drygt tre månader efter terrorattacken mot Moskvas konserthus där över 140 personer dödades, som terrororganisationen IS tog på sig.

Oberoende analytiker menar att händelsen är ytterligare ett tecken på hur förblindade myndigheterna är för inhemskt islamistiskt våld, skriver AFP.

Se mer om händelsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.