Förödelsen är stor. Samhällen har skurits av från omvärlden, vägar har spolats bort och många är utan el. Kraften från de enorma vattenmassorna har fått hus att slitas sönder och rasa samman.
Hittills har minst 58 personer rapporterats döda i samband med skyfallet, enligt TT. Flera personer uppges vara saknade.
– Det är katastrof. Vi har döda, saknade och många som är i fara. Alla räddningsstyrkor jobbar nonstop och riskerar sina egna liv, säger Malu Dreyer, regional regeringschef i Rheinland-Pfalz, enligt tyska medier.
Svårt räddningsarbete
SVT:s utsände Elin Jönsson befinner sig i Schuld. Hon beskriver en stor förödelse:
– Vägarna är förstörda. Det ligger träd och skärp överallt längs vägarna. När vi kom in i staden såg vi att en stor del av den var helt bortspolad. Det finns inte el, internet eller ens fast telefoni i staden.
I andra närliggande orter har räddningsstyrkor inte vågat använda sig av båtar för att rädda nödställda. På de ställen som är mest utsatta används istället helikoptrar.
Två brandmän dog under onsdagen i en region i nordöstra Bonn. En drunknade, medan den andra ska ha kollapsat under en räddningsinsats.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som befinner sig i USA där hon ska träffa president Joe Biden, säger att hon är chockad över förödelsen och tackar räddningsstyrkor och frivilliga som försöker undsätta de nödställda.
Ovädret sprider sig till allt fler länder i Europa. Nederländerna och Luxemburg är hårt drabbade. I Belgien har minst sex personer dött och armén har satts in i räddningsarbetet.
– Det här är en situation som vi aldrig har upplevt, säger Corine Mullens, borgmästare i belgiska Rochefort.
Evakuering i Belgien
I belgiska Liège så uppmanar borgmästaren alla invånare som kan att evakuera. Staden har omkring 200 000 invånare och ligger vid floden Meuse. Meteorologer har varnat för att floden kan stiga 1,5 meter, då skulle hela Liège stå under vatten.
– Om en evakuering inte längre är möjlig rekommenderar vi alla invånare att gå upp i övervåningar och inte ta några risker. Alla personer som befinner sig på Liège territorium måste lämna staden. Affärer måste stängas. Detta är en exceptionell krissituation, säger Lièges ställföreträdande borgmästare, Christine Defraigne, enligt Svd.
Se hela SVT:s direktsändning om regnovädret i Centraleuropa på SVT Play.