Fallande oljepriser har på senare år försämrat Algeriets ekonomi. Efter protesterna under den arabiska våren 2011 kunde myndigheterna bygga ut välfärdsstaten för att möta det folkliga missnöjet. Det är svårare nu.
Tiotusentals människor deltog i den inledningsvis fredliga manifestationen i Alger, där deltagarna krävde ett stopp för den sjukliga 82-årige presidentens styre. När demonstranter närmade sig presidentpalatset blev situationen våldsam. Poliser och demonstranter kastade sten mot varandra och polisen avfyrade tårgasgranater för att skingra protesterna.
Hälsodepartementets uppgifter om antalet skadade har inte bekräftats av oberoende källor. En person uppges ha avlidit efter att ha drabbats av en hjärtattack.
Massprotester mot landets styre inleddes för en vecka sedan i ett land där dylika missnöjesyttringar är mycket ovanliga.
Bouteflika har sedan han drabbades av ett slaganfall 2013 sällan setts till i offentliga sammanhang. Den drygt 80-årige presidenten tros nu få vård i Schweiz. Ändå avser Bouteflika, som styrt landet sedan 1999, att ställa upp för en femte mandatperiod.
Oppositionen hävdar att han inte har förmåga att styra landet utan används som nickdocka av makteliten för att de ska kunna stanna kvar på sina toppositioner.
Bouteflikas presidentstyre
Under inbördeskriget i Algeriet, 1999, vann Abdelaziz Bouteflika presidentvalet med militärens stöd.
Han sjösatte ett försoningsprogram som fick tusentals islamister att lägga ner vapnen.
I presidentvalet i april 2014 erövrade Bouteflika en fjärde mandatperiod. De officiella siffrorna var att han fick 81 procent av rösterna.
Parlamentsvalet 2017 gav Bouteflikas parti FLN och samarbetspartiet RND en absolut majoritet i parlamentet.
TT