EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Arkivfoto. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Mångmiljardsmällar för Google och Apple

Publicerad

Miljardsmällar väntar för både Apple och Google efter två långvariga rättsfall som nu avgjorts i EU:s domstol.

Företagen måste betala sammanlagt motsvarande nästan 180 miljarder kronor.

Tisdagens två domar är en rejäl seger för EU:s danska konkurrenskommissionär Margrethe Vestager som länge drivit de båda fallen.

Dels upprätthålls de mångmiljardböter mot Google som dömts ut tidigare för brott mot konkurrensreglerna i näthandeln, dels avvisas Apples överklagande av de skattemiljarder som EU anser att Irland måste driva in från bolaget.

Statsstöd?

För Apple handlar det om 13 miljarder euro – omkring 150 miljarder kronor – i skatt som kommissionen anser att Irland borde ha krävt in. När Apple i stället erbjöds omfattande skattelättnader tolkas det som ett otillåtet statsstöd.

"Irland har gett Apple otillåtet stöd som Irland måste kräva tillbaka", heter det bland annat från EU:s domstol.

Apple reagerar med besvikelse.

"EU-kommissionen försöker retroaktivt ändra reglerna och ignorerar att vår inkomst redan beskattats i USA, i enlighet med internationell skattelagstiftning. Vi är besvikna över dagens utslag", heter det i ett uttalande enligt tidningen The Irish Times.

Både Irlands regering och Apple protesterade mot skattekraven när de meddelades 2016. Fyra år senare fick de också rätt i en lägre instans av domstolen, vilket dock överklagats av EU-kommissionen. Tisdagens utslag i EU:s domstol gör att sista ordet i fallet nu är sagt.

Missbruk

För Google handlar det om böter på 2,4 miljarder euro – omkring 28 miljarder kronor – för att bolaget missbrukade sin dominerande ställning på marknaden genom att gynna egna produkter.

Europeiska konsumentorganisationen Beuc är nöjd.

"Konkurrenslagstiftningen måste fortsätta att gälla strikt för nätjättarnas online-utnyttjande av konsumenternas beteende", säger generaldirektör Agustín Reyna i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.