Människorättsorganisationen: Ryska styrkor har begått flera krigsbrott

Uppdaterad
Publicerad

På gator i helt vanliga bostadsområden ligger döda människor på marken. När de ryska styrkorna nu dragit sig tillbaka från Butja kommer bilder och vittnesmål om vad som har skett i staden, 30 kilometer nordväst om Kiev.

Samtidigt anklagar Human Rights Watch Ryssland för en rad krigsbrott i flera områden.

Kroppar ligger på gator, längs motorvägen mellan Kiev och Zjytomyr. Andra sticker upp i massgravar som har fyllts med sand.

”Hittade massgravar”

Omkring 300 människor har begravts i massgravar, enligt Butjas borgmästare Anatolii Fedoruk. Under söndagen kom uppgifter från AFP att ännu en massgrav med 57 personer hittats i staden. En lokal tjänsteman ska ha visat massgraven för nyhetsbyråns utsända på plats.

Kriget i Ukraina

Staden har under helgen befriats från rysk kontroll, och med det ukrainska återtagandet av hela Kiev-regionen följer nu bilder som visar den brutala verkligheten.

En civilklädd man miste livet när han cyklade på en gata i Butja. Enligt journalister från nyhetsbyrån AFP hittades under lördagen 20 döda män på en och samma gata. Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/TT

Ukrainas myndigheter uppger att vad man mött efter den ryska reträtten ”ser precis ut som krigsförbrytelser”, rapporterar Sky News.

President Volodymyr Zelenskyjs talesperson Sergey Nikiforov berättar för BBC:s program Sunday Morning att scenerna i områden som Butja var ”riktigt svåra att beskriva”.

– Vi hittade massgravar. Vi hittade människor med händerna och benen bundna... och med skott, kulhål i deras bakhuvuden. De var helt klart civila och de avrättades.

En av massgravarna som hittats i den återtagna staden. Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Europeiska rådets ordförande Charles Michel twittrar att han chockas av bilderna av de grymheter som utförts av den ryska armén i regionen, och kallar händelserna för en ”massaker”.

”EU hjälper Ukraina och icke-statliga organisationer att samla in nödvändiga bevis för att kunna väcka åtal i internationella domstolar”, skriver han också.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu säger till nyhetsbyrån Interfax på söndagen att man inte har dödat civila i staden. Enligt Reuters säger han också att bilder från Butja som har publicerats av Ukraina är ännu en provokation.

En ukrainsk soldat tittar på en skadad bro i Butja. När ryska styrkor nu retirerar från flera städer i Kiev-regionen minerar de omkring hem, övergiven utrustning och ”till och med på de dödades kroppar”, varnade president Zelenskyj på lördagen. Foto: Rodrigo Abd/AP/TT
En kvinna går bland förstörda ryska stridsvagnar och förödelse i Butja, den 3 april. Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Human Rights Watch har dokumenterat flera fall då Rysslands militära styrkor har begått brott mot civila i ockuperade områden i Charkiv, Tjernihiv och regionerna omkring Kiev, mellan den 27 februari och 14 mars. Det skriver människorättsorganisationen i en ny rapport.

Hugh Williamson, chef för organisationen i Europa och Centralasien, kallar det för en ”outsäglig, avsiktlig grymhet och våld mot civila i Ukraina”.

– Våldtäkt, mord och andra våldsamma handlingar mot personer i de ryska styrkornas förvar bör utredas som krigsförbrytelser, säger han.

Avrättningar och övergrepp

Det handlar om flera fall av våld, hot, beskjutningar och två summariska avrättningar, varav den ena i Butja.

Den 4 mars radade ryska styrkor upp fem män vid sidan av vägen. De tvingades knäböja och drog sina t-shirts över huvudet. Sedan sköts en av dem. Det berättar ett vittne för Human Rights Watch.

”Han föll, och kvinnor [som befann sig där] skrek”, berättar vittnet.

I byn Staryi Bykiv i Tjernihiv-regionen ska sex män ha avrättats, bara några dagar in i invasionen. Ett av vittnesmålen kommer från en mamma som var i närheten när hennes son och en annan man greps. Hon hittade senare deras kroppar.

En 31-årig kvinna från en by i Charkiv berättar att hon våldtogs upprepade gånger av en soldat inne i en skola, där hon och hennes familj sökt skydd.

Ryska soldater ska också ha plundrat civil egendom, på bland annat mat, kläder, ved och bränsle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet