• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Margot Wallström (S): ”En seger för diplomatin”

Uppdaterad
Publicerad

Det gick från ordkrig till historiskt toppmöte när den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un träffade USA:s president Donald Trump i Singapore.

– Nu gäller det att gå från förolämpning till dialog, från ord till handling och från två aktörer till flera, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Toppmötet och överenskommelsen mellan USA och Nordkorea är historiskt i sitt slag men många försöker lägga band på förhoppningarna.

– Det har varit en spännande dag med intressant resultat och nu kommer prövningen att implementera den här överenskommelsen och se vad den innehåller i alla dess detaljer, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till SVT Nyheter.

Trump och Kim i Singapore

Många menar att dokumentets formuleringar är vaga och påpekar att Nordkorea vid tidigare tillfällen lovat att rusta ned dess kärnvapen.

– Det är klart att det här är en seger för diplomatin – att man nu gör en överenskommelse men då måste det verkligen leda till konkreta förändringar.

– Men det har funnits två tidigare historiska tillfällen med uppgörelser och överenskommelser som sedan inte har implementerats, säger Margot Wallström.

”Närmast ett mirakel”

Världens ögon har under flera dygn varit riktade mot värdlandet Singapore, mot mötet som för inte så länge sedan sågs som en omöjlighet.

– Det är ju närmast ett mirakel om man tittar tillbaka ett år på hur förolämpningarna och ordkriget såg ut och nu övertygar man sin vänskap och respekt för varandra – så låt oss få se, säger utrikesministern.

Fortsatta sanktioner

Japan, Ryssland och Sydkorea tillhör några av de länder som är positiva till mötet. Också Nordkoreas allierade i Peking har kommit med hyllningar och öppnar dessutom för att sanktioner mot Nordkorea kan lyftas.

USA:s sanktioner mot Nordkorea kvarstår dock tillsvidare, även om Donald Trump sade sig se fram emot att kunna lyfta dem.

– Nu måste man börja med att åstadkomma en fullständig kärnvapennedrustning i Nordkorea som kan verifieras, där man kan skicka inspektörer som verkligen kan följa upp att det sker, säger Margot Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Kim i Singapore

Mer i ämnet