Det är en undersökningskommitté i det italienska parlamentet som sysslat med fallet Berlusconi. Hans advokater anser att kommittén från början har varit partisk och haft en majoritet av ledamöter som varit mot Berlusconi.
Det handlar om en gammal dom för skattefiffel som den 1 augusti i år bekräftades av Italiens högsta domstol. Berlusconi ansågs skyldig till skattebrotten och dömdes till fyra års fängelse.
Han kommer inte att sitta av dem. Med hänsyn till hans ålder – 77 år i söndags – får han bara ett år i husarrest.
Inom tjugo dagar
Men en lag – lex Severino – innebär att parlamentsledamöter som dömts till två års fängelse eller mer ska uteslutas. Berlusconi sitter i senaten, en av parlamentets två kammare.
Nu rekommenderar alltså kommittén att senaten inom tjugo dagar beslutar om att Berlusconi ska utestängas på grund av domen i Högsta domstolen.
Kommittén är närmast rådgivande men anses väga tungt. Men nu kommer det märkliga:
Lex Severino trädde i kraft i januari 2013. Berlusconi begick sina brott före denna tid. Det kan alltså ses som en form av retroaktiv rättsskipning, som anses strida mot principerna för en demokratisk rättsstat.
Vädjar till Europadomstolen
Berlusconi har redan vänt sig till den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg i detta ärende. Han och hans advokater har begärt att senaten ska vänta med sitt beslut tills domstolen fällt sitt avgörande.
Men så blir det alltså inte. Berlusconis fall kommer snart upp i senaten. Det ser ut som om senaten skulle rösta för ett uteslutande. Både center-vänstern och satirikern Beppe Grillos 5 stjärnor-rörelsen verkar vara för att fälla honom. Det betyder en majoritet för att sparka ut honom.
Berlusconi har hela tiden hävdat att han på olika sätt är förföljd. Av vänsterinriktade domare som överskrider sina befogenheter, av vänsterinriktade massmedier. Berlusconi talar till och med om kommunister som gör livet surt för honom.
Dömts tidigare
Berlusconi har dömts i en rad rättegångar tidigare. Men han har alltid klarat sig. Det har gått att dra ut på tiden så att hans misstänkta brott preskriberas, de italienska lagarna erbjuder många kryphål. Eller också har han benådats i samband med de amnestier som presidenten ibland beviljar brottslingar.
Berlusconi har alltså hela tiden kunnat fortsätta att verka politiskt – utanför fängelsemurarna.
Med dagens beslut i senatskommittén kommer Berlusconi att kunna fortsätta att odla myten att han är förföljd, att han är en oskyldig framgångsrik affärsman som ständigt plågas av en hämndlysten vänstermaffia.
Detta är Berlusconis andra motgång på två dagar. I onsdags hade han ursprungligen planerat att genom en förtroendeomröstning i senaten fälla den sittande regeringen under ledning av vänstermannen Enrico Letta.
Lyssnade till varningsord
Men plötsligt växte det fram en opposition inom Berlusconis eget parti. Man lyssnade på de varningsord som kom till exempel från den åldrige presidenten Giorgio Napolitano, 88, själv gammal vänsterman.
Det många fruktade var att en regeringskris nu skulle störta Italien i en kris som skulle drabba hela eurozonen. Vad Italien behövde, sa Napolitano, var stabilitet.
Och det fanns en måttfull grupp i Berlusconis eget parti som lyssnade på dessa varningsord. Berlusconi måste ge sig. Han själv stod upp och sade att man stödde regeringen Letta.
I Berlusconis parti har det aldrig förr funnits en debatt, än mindre politiker som ifrågasatt ledaren Berlusconis åsikter. Nu drabbades Berlusconi för första gången av motstånd – och måste ge sig. Det var en klar prestigeförlust.
Kommit ned på alla fötterna
Redan denna motgång fick många kommentatorer att undra om epoken Berlusconi nu är slut i Italien. Dagens besked kan vara ytterligare ett steg i samma riktning. Berlusconi håller på att tappa sin makt, ser det ut som.
Men på sin födelsedag i söndags sade Berlusconi att han skulle fortsätta kämpa. Det är möjligt att han gör det – och hittills har han alltid lyckats komma ner på alla fötterna hur motigt det än ser ut. Men onsdagens motgång var hans värsta hittills, och fredagens beslut tycks vara minst lika olycksbådande för honom.