Efter onsdagens koranbränning utanför Stockholms moské kallar Marocko hem sin ambassadör i Sverige. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Marocko kallar hem ambassadör i Sverige efter koranbränning

Uppdaterad
Publicerad

Marocko kallar hem sin ambassadör i Sverige i protest mot onsdagens koranbränning utanför en moské i Stockholm, uppger det marockanska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Även Sveriges chargé d'affaires i Rabat har kallats upp till Marockos utrikesdepartement under onsdagen.

Där uttryckte Marocko sitt ”mest kraftfulla fördömande av detta brott”, enligt uttalandet från utrikesdepartementet, som kallar koranbränningen för en ”oacceptabel handling”.

På onsdagen genomfördes en koranbränning vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm, sedan polisen beviljat ett demonstrationstillstånd.

I uttalandet hävdar Marockos utrikesdepartement att den svenska regeringen tillåtit demonstrationen. Men i Sverige är det Polismyndigheten som beviljar demonstrationstillstånd.

”Lagligt men inte lämpligt”

Statsminister Ulf Kristersson sade på onsdagen att det är upp till polisen att fatta sådana beslut. Samtidigt uppmanar han till besinning och anser att alla behöver ”tänka på Sveriges långsiktigt bästa”.

– Jag uppfattar det här som avsiktliga provokationer. Bara för att det är lagligt tycker jag inte att det är lämpligt, säger statsministern under en presskonferens i Almedalen på Gotland.

Tidigare har Polismyndigheten nekat tillstånd för liknande aktioner med hänvisning till säkerhetsläget och hotbilden för terrorattentat. Beslutet fälldes dock i både förvaltningsrätten och kammarrätten i Stockholm.

– Vi har rättat oss efter domstolens besked, sade rikspolischef Anders Thornberg på onsdagen.

TT har sökt svenska UD för en kommentar.

Se protesterna utanför moskén i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se protesterna utanför Stockholms moské i videon. Foto: Mirja Kvarnevik, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.