Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt några av de drabbade i byn Moulay Brahim, några mil utanför Marrakech, som ligger i ett av de områden som drabbats hårdast av jordbävningen. Foto: Reuters

Invånarna sörjer jordbävningens offer: ”Vi har förlorat allt”

Publicerad

Den kraftiga jordbävningen i Marocko har orsakat ett enormt lidande och förtvivlan bland invånarna i de drabbade områdena. I bergsbyn Moulay Brahim några mil utanför Marrakech har många förlorat allt.

– Som man kan se är vårt hus helt förstört. Ingen myndighet har kommit hit och det finns ingen hjälp att få, säger Yassin Noumghar.

Byn Moulay Brahim ligger i bergskedjan Atlasbergen, ett av de områden som drabbats hårdast av jordbävningen som skakade Marocko sent i fredags kväll.

Yassin Noumghar åt middag med sin familj när hela huset började skälva.

– Som man kan se är vårt hus helt förstört, vi har förlorat allt. Ingen myndighet har kommit hit och det finns ingen hjälp att få. Detta är Guds vilja, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

”Finns fortfarande människor begravda”

Två dygn efter skalvet är antalet döda uppe i 2 122 personer, med ytterligare 2 421 skadade, uppger statlig tv.

Dödssiffran förväntas stiga ytterligare när räddningspersonal fortsätter sitt arbete med att gräva igenom rasmassorna i de avlägsna byarna i Atlasbergen.

Invånaren Hussein Adnaie letar själv igenom sitt raserade hus. Han är vid liv, men alla på gatan hade inte samma tur.

– Det finns fortfarande människor begravda här under, de fick inte den räddning de behövde så de dog. Jag räddade mina barn och nu försöker jag få tag på kläder till dem från huset, säger han till Reuters.

Flaggorna runt staden vajar på halvstång för att markera den tre dagars landssorg som utlystes av kungahuset dagen efter skalvet.

Marockos kung Mohammed VI uppger att en kommission för hjälptjänster har inrättats för att tillhandahålla vård, bostäder och mat till de drabbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.