• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Martin Kragh: Osannolikt att Ryssland utreder mordförsöket på Navalnyj

Publicerad

Efter förgiftningen av den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj kräver omvärlden att Ryssland utreder mordförsöket.

Men enligt Martin Kragh, chef för Rysslandsprogrammet på Utrikespolitiska institutet, är det osannolikt att så sker.

– Mitt intryck är att den ryske presidenten sedan flera år tillbaka har slutat bry sig om västvärldens synpunkter, säger Martin Kragh.

Mordförsöket på Aleksej Navalnyj har väckt omvärldens engagemang och Tyskland har hotat med sanktioner om inte Ryssland utreder vad som hände då oppositionspolitikern förgiftades med Novitjok.

– Man kommer antagligen inte att backa från den officiella ståndpunkt man har haft från första början, vilket är att de inte har något med det att göra och att Aleksej Navalnyj insjuknat av helt andra skäl än förgiftning, säger Rysslandsforskaren Martin Kragh i SVT:s Agenda.

Han tror inte att Ryssland kommer gå Tysklands krav till mötes.

– I dagsläget ser det inte ut som att det kommer bli någon utredning. Många, inklusive mig själv, skulle nog bli förvånade ifall det blev en utredning.

”Skickar en signal”

Mordförsöket på Navalnyj kan ha en koppling till protesterna i Belarus, enligt Martin Kragh.

– Den stora frågan som nu står på spel är vad som sker i Belarus där stora protester har pågått i nästan tre veckor mot den sittande diktatorn Alexander Lukasjenko. Efter en viss tvekan har man nu från Moskva börjat stötta Lukasjenko igen och man insisterar på en djupare integration mellan de två länderna.

– Min hypotes är att de här två sakerna hänger ihop. Putin vill förhindra att en liknande proteströrelse ska växa fram i Ryssland. Man skickar en signal och det geopolitiska målet som står på spel, och som har högt strategiskt värde för Moskva, det är i dagsläget Belarus, säger Martin Kragh.

”Känner starkt ansvar”

Om det är Putinregimen som ligger bakom förgiftningen kan det alltså ha skett nu för att man vill skicka en signal till demonstranterna i Belarus, enligt Rysslandsforskaren.

– Det är en hypotes som man i alla fall kan fundera över, säger Martin Kragh.

Att Aleksej Navalnyj är den mest kända oppositionspolitikern i Ryssland, och att han förflyttades till Tyskland, tror Martin Kragh är två anledningar till att omvärldens engagemang i frågan är stort.

– Den tyska regeringen i synnerhet känner ett starkt ansvar för honom och hans liv, och medlet som användes är inte vanligt, det är inte en pistol utan ett kemiskt stridsmedel, säger Martin Kragh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.