SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia kommenterar Irans valdeltagande. Foto: SVT

Massbojkott väntas på Irans valdag: ”Många går på knäna”

Uppdaterad
Publicerad

År av massprotester och förtryck, en ekonomi i fritt fall och ökade spänningar med väst. Många iranier har tröttnat på ett liv dikterat av den ultrareligiösa regimens påbud.

När Iran i dag håller parlamentsval är den största frågan hur många som faktiskt dyker upp vid valurnorna.

Allt fler iranier uttrycker frustration över den ekonomiska situationen i landet, där internationella sanktioner och en lågkonjunktur har slagit hårt mot vanliga människor, rapporterar AP.

– Inflationen är skyhög, valutan har tappat i värde, sanktionerna har slagit hårt mot befolkningen och det är många som går på knäna bara för att klara av att få mat på bordet, säger SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia .

Enligt TT finns det få iranier som tror att regeringen i Teheran har vilja eller förmåga att vända utvecklingen i landet. Trots det är det viktigt att rösta, anser Majid Hosseini, boende i Teheran.

– Om vi inte röstar går allt arbete de senaste 40 åren förlorat, säger han.

Spår av protesterna

Den våg av protester som sköljde över landet efter den 22-åriga Mahsa Aminis död lämnade efter sig ett alltmer auktoritärt Iran, där aktivister dagligen fängslas, oliktänkande avrättas och kvinnor som visar håret straffas med piskrapp.

– Många som deltog i protesterna har verkligen fått känna av att det inte går att ändra regimen. Istället har man gått på ännu hårdare, säger Gilda Hamidi-Nia.

Demonstranterna har mötts med brutalitet från regimen och reglerna kring den obligatoriska sjalen, hijab, har skärpts. Det vanligaste straffet för att gå utan slöja är 74 piskrapp, rapporterar BBC.

Manar till bojkott

Inför fredagens val till Irans parlament och expertråd, som bland annat väljer landets högsta andliga ledare, har hundratals framträdande röster vädjat till bojkott.

Uppmaningarna kommer både inifrån Iran och från exilröster i andra länder. Till och med oppositionen, som enligt Gilda Hamidi-Nia ”ändå tror att man kan ändra Iran genom politik”, rekommenderar att bojkotta valet.

– Man ser det som en tydligare signal än att kanske rösta på en ledamot som är lite mer reformvänlig. Alla som man kan rösta på har godkänts av väktarrådet, som tillsatts av den högsta andliga ledaren, säger hon.

Parlamentsvalet i Iran

  • I valet den 1 mars ska iranierna välja de 290 ledamöterna i parlamentet, den så kallade Islamiska rådgivande församlingen.
  • Förutom parlamentet utnämner folket även den så kallade Expertförsamlingen, som endast består av högt skolade shiamuslimska imamer. De 88 skriftlärda i Expertförsamlingen har ingen lagstiftande eller beslutsfattande makt, men har däremot uppgiften att vid behov välja landets högsta ledare. Det kan bli särskilt viktigt i år, eftersom nu sittande Ali Khamenei fyller 85 under 2024.
  • Valdeltagandet väntas bli lågt – under 50 procent. Valet anses varken fritt och rättvist eftersom det religiösa Väktarrådet avgör vilka som får ställa upp. Rådet får underkänna kandidater som inte anses tillräckligt religiöst kunniga eller ”renläriga”.

Källa: Landguiden/UI, AP, AFP. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.