• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Efter Brexit – britterna flyr till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Antalet brittiska medborgare som ansöker om medborgarskap i EU-länder har ökat dramatiskt efter sommarens Brexitomröstning. Till Sverige har mer än 1.100 bittra britter nu sökt sig – en tredubbling från förra året.

The Guardian har i en undersökning frågat alla de 27 andra EU-länderna om de sett en ökning av brittiska ansökningar i förhållande till tidigare år. 18 har svarat och bland dem har flera upplevt en plötslig tillstormning under 2016.

Främst handlar det om britter som sedan en tid har bott i de länder de nu söker medborgarskap i. Sverige hör till de länder som noterar störst ökning – åtminstone bland de 18 länder som svarat på frågan. Hit har fler än 1.100 britter sökt sig sedan början av 2016, tre gånger fler än 2015.

#delateuropa

Tusentals lämnar

Minst 2.800 britter har ansökt om medborgarskap i något av de 18 EU-länder som svarat, under årets första åtta månader – sammanlagt landar det i en ökning på över 250 procent.

Andra populära länder förutom Sverige är Italien, Irland  och inte minst Danmark, dit fler än tio gånger fler än vanligt sökt sig, från 30 britter 2015 till nästan 300 i år.

En av de britter som nu lämnar landet berättar att han påbörjade sin ansökan om nytt medborgarskap i Belgien så fort han kunde.

– Jag påbörjade ansökningsprocessen den 24 juni, dagen efter folkomröstningen, berättar han för The Guardian.

Ojämn ökning

Men ökningen ser inte likadan ut över hela EU. I Östeuropa har ökningarna varit betydligt mindre.

I Kroatien, Tjeckien och Ungern har antalet ansökningar förvisso blivit fler, men ökningen sker efter att ha legat på en mycket låg nivå. I Slovenien, Esland och Litauen har ökningen dock helt uteblivit.

Tydligt samband

Flera faktorer i undersökningen tyder på att den plötsliga ökningen av skyndsamt uttågande britter under året har ett tydligt samband med just folkomröstningen i juni.

Bland annat tog Ungern emot färre än tio ansökningar om medborgarskap från britter mellan den första januari och valdagen den 23 juni. Därefter har kurvan gått spikrakt uppåt och när undersökningen gjordes hade landet tagit emot över 230 ansökningar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet