Miljoner uigurer och kazaker uppges sitta i så kallade omskolningsläger i den kinesiska regionen Xinjiang. Foto: TT

Massförflyttningar av uigurer sägs mörkas av Kinas regering

Uppdaterad
Publicerad

Enligt flera människorättsorganisationer sitter över en miljon uigurer och även kazaker i så kallade omskolningsläger i regionen Xinjiang. Sveriges radio rapporterar att järnvägen till och från Xinjiang har stängs ner. Uigurer i Sverige tolkar detta som att det nu sker en tömning av de så kallade omskolningslägrena.

Tidigare fångar från den autonoma regionen Xinjiang vittnar om att det kan räcka med att ha meddelanden med religiöst innehåll på sin mobiltelefon för att misstänkas för extremism och skickas till omskolning, det rapporterar Sveriges Radio. 

Järnvägen kan användas i hemligt syfte

Sveriges Radio har pratat med Nijat Turghun som är ordförande i den uiguriska utbildningsföreningen i Sverige.  

– För mig känns det som att järnvägen skulle användas i något hemligt syfte för statens del, för att utföra massförflyttningar av människor, säger Nijat Turghun. 

Eftersom både FN och USA krävt att de som sitter i lägren ska släppas, så kan förflyttningen av fångarna vara ett sätt för Kina att försöka gömma undan fångarna, säger Nijat Turghun.

Det är ett slags hjärntvätt 

I en rapport från Human Rights Watch beskriver flera personer förhållandena i omskolningslägrena.

”Det som händer är ett slags hjärntvätt, där de försöker få oss att överge vår muslimska tro och tvingar oss att sjunga kinesiska patriotiska sånger”, är ett av vittnesmålen.

Fördomar om uigurer som förekommer i Kina är att de anses som kriminella eller till och med terrorister. I Xinjiang bygger myndigheternas pågående kampanj med övervakning och omskolning på tanken att religionsutövning föder extremism.

Avkopplade från resten av världen 

Sveriges Radios korrespondent Hanna Sahlberg har också pratat med familjer i Stockholm som har uiguriska släktingar i Xinjang-regionen. 

De berättar att de ringer men att de inte får några svar.  

– Det är som att man klippt kontakten med resten av världen, det går inte att få tag på någon, säger en man.

– Våra släktingar är rädda, säger en kvinna. De vet att samtal från utlandet kan leda till att man tas in till förhör och hamnar i omskolningsläger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.