”Må de hata, blott de frukta” lyder ett gammalt talesätt som påstås ha varit den romerske kejsaren Caligulas favorit, och även den italienske tänkaren Machiavelli hävdade att det är bättre att vara fruktad än älskad.
Ett liknande tankesätt har tillskrivits den ryska utrikespolitiken, där president Vladimir Putins främsta mål sedan ett antal år tillbaka anses vara att återupprätta Sovjetunionens förlorade supermaktsstatus. Att ”tas på allvar” som en viktig spelare på världsscenen ses som viktigare än något annat, inklusive att vara omtyckt av omvärlden.
– Världsopinionen fäster Putin ingen större vikt vid, säger Martin Kragh, chef för Utrikespolitiska institutets Rysslandsprogram.
– Det som spelar roll för Putins agerande är ju den ryska inrikespolitiska reaktionen och där har han ju haft relativt starkt stöd.
Västländer mest negativa
Om så är fallet tycks Putin också i någon mån ha varit framgångsrik. Detta enligt en ny rapport från amerikanska forskningsinstitutet Pew Research Center, som bygger på enkätsvar från i våras. Fler än fyra av tio svarar att Ryssland spelar en större roll i världen än för tio år sedan, färre än två av tio tror att den minskar.
Men att rollen man spelar i världspolitiken är större betyder inte att den också är uppskattad. Bara en tredjedel säger sig ha en positiv bild av Ryssland och en av fyra har förtroende för att Putin gör det rätta på världsscenen. Mest skeptiska är svaren i Europa och Nordamerika.
– Bilden i vad vi brukar kalla ”västländer” är mer negativ än i världen i helhet, säger Clark Letterman, seniorforskare på Pew, till SVT Nyheter.
Bottensiffror bland svenskar
Sverige är det näst mest negativa landet – bara 17 procent av de svarande har en mycket eller delvis positiv bild av Ryssland, mot 79 procent som är mycket eller delvis negativa.
Men inte alla är lika skeptiska. Enligt Pews rapport finns det ett samband mellan stöd till vad de benämner som högerpopulistiska partier och ett förtroende för att Putin gör rätt sak i världen.
I Sveriges fall räknar Pew Sverigedemokraterna till denna skara tillsammans med bland andra tyska Alternativ för Tyskland (AfD) och franska Nationell samling (tidigare Nationella fronten).
Bland de svarande som säger sig ha en helt eller delvis positiv bild av SD så säger sig 29 procent ha förtroende för Putin. Bland de svarande som säger sig ha en helt eller delvis negativ bild av SD är samma siffra avgjort lägre – 13 procent.
Viktigt att notera är dock att den här gruppen är större än SD:s väljare. Andelen som säger sig ha en väldigt positiv bild av SD är 10 procent och andelen som säger sig ha en något positiv bild är 23 procent. Totalt rör det sig alltså om en tredjedel av alla svarande.
– Det är en avsevärd, tvåsiffrig skillnad, säger Clark Letterman om skillnaden mellan ”SD-positiva” och andra.
Pew-enkäten i större detalj
- Totalt 26 612 personer i 25 länder fick i våras svara på frågor om deras bild av Ryssland. Fler än fyra av tio svarande (42 procent) sade sig tro att Ryssland spelar en större roll i världen i dag jämfört med för tio år sedan. En mindre andel (28 procent) svarade att Rysslands betydelse är oförändrad, medan bara 19 procent tror att Rysslands roll minskar.
- En dryg tredjedel (34 procent) av alla tillfrågade säger sig ha en mycket eller något positiv bild av Ryssland, medan drygt en fjärdedel (26 procent) har förtroende för att Putin gör det rätta i världspolitiken. Mest negativa är de svarande i Europa och i Nordamerika. Bara i Filippinerna, Tunisien, Sydkorea och Grekland har minst hälften en positiv bild av Ryssland.
- Antalet svarande personer från Sverige var 989 stycken. De deltog i undersökningen via telefon under perioden 24 maj-27 juni 2018.
- I Sverige har 17 procent av de svarande en mycket eller delvis positiv bild av Ryssland, mot 79 procent som är mycket eller delvis negativa. Bara Nederländerna, som hade 196 medborgare ombord på passagerarplanet MH17 som sköts ned över Ukraina, är mer negativt med 15 procent positiva till Ryssland.
- Pew genomför inte undersökningen varje år, men förändringarna är små jämfört med 2017 och 2016. Jämfört med 2007 är hoppet däremot stort – då var 31 procent av svenskarna positiva medan 59 procent var negativa.
- Svarande som har en helt eller delvis positiv bild av SD är också mer positiva till Ryssland och Putin än de som har en negativ bild av SD. SVT Nyheter har bett Pew om samma siffror för andra partier men bara fått dem för två: Moderaterna och Socialdemokraterna. Bland de som var positiva till M svarar 18 procent att de hyser förtroende för Putins agerande, och för S är siffran 19 procent.