Vem som har vunnit valet är fortfarande en diskussionsfråga i Italien – både populistiska Femstjärnerörelsen och högerpopulistiska Lega har utropat seger – men vilka som har lidit störst nederlag är i alla fall klart. Demokratiska partiet som styrt landet sedan 2013 ser ut att få omkring 18 procent av rösterna.
Det är det sämsta valresultatet någonsin för partiet som bildades 2007. I valet 2013 fick de 25 procent. Räknat ihop med ett antal mindre stödpartier hamnar man på omkring 22 procent.
”Kommer självklart sluta”
Ledaren och Italiens tidigare premiärminister Matteo Renzi avgick på måndagseftermiddag från sin post.
– Jag kommer självklart att sluta som partiledare, sa han på en pressträff i Rom.
Samtidigt avvisade han möjligheten till samarbete i parlamentet för det Demokratiska partiet.
– Det italienska folket har bett oss gå i opposition och det är där vi kommer att vara. Vi kommer aldrig bilda regering med någon som är mot systemet, sa Renzi och syftade troligen på Femstjärnerörelsen och Lega.
Vem som tar över som partiledare är oklart.
Renzi lämnade posten som premiärminister redan i december 2016, efter att ha förlorat en folkomröstning. Partikollegan och utrikesministern Paolo Gentiloni tog över.
Lega oväntat störst
Femstjärnerörelsen blev valets största enskilda parti. Lega är det största i högerkoalitionen med Silvio Berlusconis Framåt Italien och högerextrema Italiens bröder.
Legas seger över koalitionspartnern Framåt Italien var valets största överraskning. Partiet fick fyra procent av rösterna sist, och ser nu ut att få 18 jämfört med Framåt Italiens 14 procent.
Berlusconi har kallt räknat med att Framåt Italien kommer att bli det största partiet i koalitionen, och han själv ”kungamakaren”, som han uttryckte det, det vill säga få välja premiärminister.
Det nyvalda parlamentet sammanträder den 23 mars och ska därefter försöka komma fram till en lösning på hur styret ska se ut.