Medelhavsturister varnas för maneter

Uppdaterad
Publicerad

Brännmaneter har under flera år invaderat kusterna i en rad Medelhavsländer. I år plågas spanska solkusten dessutom av livsfarliga blåsmaneter.

Lilafärgade lysmaneter har varit ett stort problem i Medelhavet de senaste 5 till 6 åren. Ökningen beror bland annat på utfiskning av större fiskarter som äter maneter, samt att havstemperaturen stiger.

Tiotusentals turister i Spanien brände sig förra året på lysmaneter. I år fortsätter invasionen.

-Det finns miljoner av dem i hela Medelhavet, bland annat i Grekland, Malta, Sicilien och Spanien, säger Xavier Pastor, chef för miljöorganisationen Oceana, till TT.

Blåsmaneten ännu farligare

Den som ska bada i södra Spanien i sommar har nu ytterligare en sorts manet att oroa sig för: blåsmanet. Ett okänt antal blåsmaneter har blåst in till stränder vid Solkusten och de baleariska öarna.

-Det är en farlig manet som har orsakat dödsfall, säger Christine Karlson-Stiber, överläkare på Giftinformationscentralen.

Blåsmanetens gift kan bland annat påverka hjärtat eller ge symtom av allergisk typ.

I Spanien hissar man sedan några år tillbaka varningsflaggor på stränderna när det finns brännmaneter i vattnet.

-Vid stränderna finns det en flagga och när de hissar den betyder det att man får simma på egen risk, säger Xavier Pastor.

Amanda Billner/TT

Fakta: Om du bränt dig

Skölj huden med rikliga mängder saltvatten.

Gnugga inte där du bränt dig och skölj inte med sötvatten eftersom det gör saken värre.

Om du blir bränd i ögonen: Skölj omedelbart ögonen med vatten under minst 5 minuter och kontakta sjukhus eller läkare.

Skrapa försiktigt bort eventuella tentakler som sitter kvar i huden med något som har en styv kant, till exempel ett kreditkort, utan att gnugga. Att raka med raklödder och hyvel är effektivt!

Om du bränt dig på en blåsmanet bör du uppsöka läkarvård.

Kortisonkräm kan lindra klådan.

Om hudreaktionen blir allvarlig eller om problemen med klåda blir svåra kan du behöva uppsöka vårdcentral eller sjukhus.

Källa: Giftinformationscentralen, Oceana (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.