Anders Persson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsvetaren Anders Persson om Israels attack mot Beirut: ”Israel syftar att markera, inte eskalera”. Foto: SVT

Mellanösternexperten: ”Israel vill markera inte eskalera”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den dödliga attacken mot Golanhöjderna var Israels svar i Libanon väntat.

Den riktade attacken ämnar att inte eskalera situationen, men om det kommer att tolkas så från Hizbollah är oklart, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

Den attack som Israel genomförde mot Beirut under tisdagskvällen ska varit riktad mot den högt uppsatta Hizbollah-befälhavaren Fuad Shukr.

– Det är en högt uppsatt Hizbollah-ledare som har verkat lite i skuggorna, men samtidigt har han varit med i organisationen i många år. Han är efterlyst av USA, så det är ingen tvekan om att det här är vad man kallar för ett ”högvärdesmål”, säger Anders Persson, Mellanösternexpert på Linnéuniversitetet.

Krig mellan Israel och Hamas

Enligt den israeliska militären, IDF, dödades Fuad Shukr i attacken. Uppgifterna har inte bekräftats av Hizbollah.

Ett väntat svar från Israel

Efter helgens attack mot en fotbollsplan i Majdal Shams, på av de Israel ockuperade Golanhöjderna, har Israel har varnat för att man skulle svara med kraft. Tolv barn och ungdomar dödades i attacken. Både Israel och USA har anklagat Hizbollah för att ligga bakom attacken, vilket Hizbollah förnekat.

Anders Persson menar på att attacken mot Beirut är en del av det kraftfulla svar som Israel utlovat.

– Det är ingen tvekan om att det här är en del av det israeliska svaret, men är det hela israeliska svaret det är frågan i nuläget, säger han.

Israel vill markera inte eskalera

Enligt Anders Persson är det tydligt att Israels gensvar på attacken i Majdal Shams syftar på att markera och inte eskalera situationen.

– Det är en riktad attack mot ett tydligt militärt mål, men om Hizbollah kommer tolka det så det är oklart, säger Anders Persson.

Risken för ett fullskaligt krig i regionen kvarstår.

– När man skjuter på varandra kontinuerligt som Hizbollah och Israel gör finns det alltid risk att någon raket träffar fel vilket förefaller har varit fallet med raketen som träffade fotbollsplanen och att det kan dra in båda sidor i krig även om ingen sida egentligen vill ha det, säger Anders Persson.

Tre frågor kommer att avgöra utvecklingen framåt, tillägger han.

– Är det här slutet på det israeliska svaret på attacken på fotbollsplanen i Majdal Shams? Hur många döda och skadade finns det i Beirut efter Israels attack där? Och hur Hizbollah kommer att svara på det här?

Hör Anders Persson om Israels attack mot Beirut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet