Enligt Rouzbeh Parsi är beslagtagandet troligtvis ett svar på att Gibraltars högsta domstol beslutat att det kan hålla kvar en iransk oljetanker som Storbritannien stoppade förra månaden efter misstanke om att den var på väg till Syrien.
– De känner att de behöver ha något kort på handen för att kunna begära ett utbyte. ”Om ni tar våra fartyg tar vi era” tänker de nog, säger Rouzbeh Parsi.
Parsi menar att det är en kraftig markering mot Storbritannien och USA.
– Läget mellan länderna är spänt som det är. Varje sådan här handling gör det svårare för alla att backa, säger han.
Fortsatt upptrappning
Rouzbeh Parsi tror inte att den här handlingen i sig kommer att leda till någon väpnad konflikt, men att den bidrar till en situation där en militär konfrontation kan uppstå.
– Och då kan någon tappa kontrollen och leda till en väpnad konflikt. Risken är inte överhängande, men bra mycket större än den var för två eller tre år sedan, säger han.
Vill pressa EU
Enligt Rouzbeh Parsi handlar det också om att pressa EU till att trotsa USA:s sanktioner mot Iran. USA införde sanktioner mot Iran i samband med att USA drog sig ur kärntekniksavtalet, eftersom man upplevde att avtalet inte hindrade Irans kärnvapenambitioner. Sanktionerna har kraftigt försvårat för Iran att handla med EU.
– EU vill ha kärntekniksavtalet, men för att kunna försvara det måste de handla ekonomiskt med Iran. Det är moroten för att Iran ska hålla sig till avtalet, säger han.
Samtidigt varnar han för att Irans plan kan gå snett.
– Tanken är att det ska vara en spark i rumpan på européerna, men risken är att EU istället ser det som att Iran bryter mot avtalet och istället närmar sig USA, säger Rouzbeh Parsi.