Menar Trump allvar – eller inte?
Det är en mycket vanlig fråga jag får både från de som lockas av och som skyr Donald Trump. Många ställde sig den frågan efter den långa presskonferensen där den tillträdande presidenten levererade nyhet på nyhet. ”Helvetet kommer braka loss” om inte Hamas friger alla gisslan innan Trump installeras som president. Han krävde att Natoländer ska öka sina försvarsbudgetar till 5 procent av BNP – och han deklarerade att Mexikanska golfen ska döpas om till Amerikanska golfen.
Men mest uppmärksamhet har Trumps nyfunna önskan om att expandera USA:s territorium fått. Trump utesluter inte militära eller ekonomiska påtryckningar mot Danmark för att få köpa eller kontrollera Grönland. Samma öde kan drabba Panama om de inte överlämnar kontrollen av Panama-kanalen till USA. Och så ska Kanada utsättas för strafftullar om de inte går med på att bli USA:s 51:a delstat.
Så, menar han allvar – eller inte?
Handlar inte alltid om orden
Varningar kommer från de som tar hans ord på allvar. ”Det här förvandlas snabbt från absurt till farligt”, skrev förre stats- och utrikesministern Carl Bildt. Kanadas utrikesminister Mélanie Joly meddelade att ”vi böjer oss inte inför hot”.
Om Trump menar allvar innebär det att han på riktigt vill rita om delar av världskartan, att han kan vara beredd att hota Natolandet Danmark militärt och att vi går in i en ny era där samtliga gamla stormakter, Ryssland, Kina och USA hotat med eller försöker med att expandera sina territorier.
Fördel i förhandlingar
Men med Trump handlar det inte alltid om orden han väljer att yttra – utan vad han faktiskt menar med dem. Många tar hans ord med en skopa salt. Förhandlingsteknik påstår vissa, klassisk trollning säger andra.
Okej men, menar han allvar – eller inte?
Jag vet faktiskt inte. Kanske vet Trump själv heller inte det ännu. Ibland är det syftet med kontroversiella uttalanden. Ett hot om tariffer eller militär intervention från världens mäktigaste land sätter sprutt på de flesta förhandlingar. Vid flera tillfällen har Trumps rykte om att vara oberäknelig tjänat honom och amerikanerna väl vid förhandlingsborden.
Utmaningen för länder som nu funderar på hur de ska reagera på utspelet, är att affärsmannen i Trump fått lära sig att man måste vara beredd på att göra verklighet av sina hot för att de ska vara effektiva.
För mig var hans presskonferens en påminnelse om att det blir fyra år med att försöka svara på frågan om han menar allvar eller inte.