Mette Frederiksen vinner valet – nu väntar en tuff regeringsbildning

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en rysare i tisdagens val i Danmark. Men när alla röster räknats stod det klart att det röda blocket fått egen majoritet i folketinget. Trots det väljer Mette Frederiksen (S) att avgå som statsminister i hopp om att bilda en ny, blocköverskridande, regering.

Med hjälp av de nordatlantiska mandaten lyckades det röda blocket få 90 av de 179 stolarna i folketinget. De skulle därför kunna bilda en egen regering, men på onsdagsförmiddagen lämnade Mette Frederiksen in sin avskedsansökan till drottning Margrethe.

– Det står klart att det inte längre finns en majoritet bakom regeringen i dess nuvarande form. Socialdemokratiet gick till val på att bilda en bred regering, säger Mette Frederiksen enligt DR, och tillägger att hon nu ska sondera terrängen för att bilda en sådan regering.

Krävs kompromisser

Nu väntar en så kallad drottningrunda – Danmarks motsvarighet till talmansrunda – där Frederiksen förväntas få förhandla fram ett nytt regeringsalternativ. Vägen dit beskrivs dock som lång och krånglig, skriver Politiken.

– Om detta ska vara möjligt krävs det förtroende, tid och kompromisser. Ingen kommer få alla sina önskningar uppfyllda, sa den socialdemokratiske ledaren på en partiledardebatt under onsdagen.

Motstånd i det röda blocket

I ett första försök kommer Mette Frederiksen att vända sig till det största partiet i det blå blocket, Venstre. Detta i respekt för väljarna, som hon själv uttryckt det. Men Venstres partiledare Jakob Ellemann-Jensen har tidigare sagt att han har svårt att se en blocköverskridande regering, men att det kan finnas andra vägar framåt.

Även i det röda blocket kan Mette Frederiksen stöta på problem. Partierna Alternativet, Socialistisk folkeparti och Enhedslisten säger alla att det blir svårt att stötta en regering där mittenpartiet Moderaterne ingår.

Hör SVT:s utrikesreporter Regina Svedberg Ågren om de dilemman som väntar Mette Frederiksen i regeringsbildningen i klippet ovan.

Resultat folketingsvalet

(Valresultat 2019 inom parentes)

Röda blocket:

Socialdemokratiet – 27,5 procent/50 mandat (25,9 procent/48 mandat).

Socialistisk folkeparti – 8,3 procent/15 mandat (7,7/14).

Enhedslisten – 5,2 procent/9 mandat (6,9/13).

Radikale venstre – 3,8 procent/7 mandat (8,6/16).

Alternativet – 3,3 procent/6 mandat(3,0/5).

Blåa blocket:

Venstre – 13,3 procent/23 mandat (23,4/43).

Danmarksdemokraterne – 8,1 procent/14 mandat (nytt parti).

Liberal alliance – 7,9 procent/14 mandat (2,3/4).

Konservative folkparti – 5,5 procent/10 mandat (6,6/12).

Nye borgerlige – 3,7 procent/6 mandat (2,4/4).

Dansk folkeparti 2,6 procent/5 mandat (8,7/16)

Har ej valt blocksida:

Moderaterne – 9,3 procent/16 mandat (nytt parti)

Kom inte över tvåprocentspärren:

Kristendemokraterne – 0,5/0 (1,7/0)

Frie Grønne – 0,9/0 (nytt parti).

Fyra av folketingets 179 mandat är så kallade nordatlantiska mandat. På Färöarna har blocken fått varsitt mandat, och på Grönland tillföll båda mandaten det röda blocket.

Källa: Danmarks radio

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.