Migrationsverket om flyktingströmmen: ”Vi kommer att behöva hjälp från alla som vill”

Uppdaterad
Publicerad

Två miljoner flyktingar på två veckor. Det kan jämföras med de 1,5 miljoner som EU tog emot under 2015 och 2016. Det kommer att bli en utmaning även för Sverige, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i SVTs Aktuellt på tisdagen.

Sedan krigets början fram till klockan 18 på tisdagen har 3500 ukrainare sökt asyl i Sverige. Av dessa har 900 fått hjälp av Migrationsverket med att hitta boende. Men alla som anländer syns inte i statistiken, eftersom de inte behöver söka asyl för att stanna i landet.

– Bara i dag har över 2 000 personer kommit hit, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Anställda på Migrationsverket har vittnat om att det saknas boenden, och myndigheten menar att det kommer att behövas hjälp inte bara från kommunerna, utan även från alla svenskar som kan och vill.

– Det här kommer att vara en fråga för hela Sverige. Här behöver vi stöd och hjälp från alla som vill hjälpa till, även privatpersoner.

Finns det någon gräns för hur många Sverige kommer kunna ta emot?

– Vi tar emot dem som kommer till Sverige. Om konflikten blir långvarig duger inte sporthallar som boende. Och 83 procent av dem som kommer är kvinnor och barn, barn som behöver gå i skolan. Detta var en enorm utmaning förra gången, jag hoppas vi den här gången kan fördela bättre över Sveriges yta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.