Tidigare i kväll svors Adama Barrow in som Gambias nye president. Ceremonien skedde i grannlandet Senegals huvudstad Dakar, eftersom den före detta presidenten Yahya Jammeh vägrar att lämna presidentpalatset i Gambia.
Strax därefter gick styrkor från flera västafrikanska länder, på uppdrag av den regionala samarbetsorganisationen Ecowas, in i landet för att avlägsna Jammeh.
Operationen inleddes strax efter att FN:s säkerhetsråd antog en resolution om att stödja en insats för att få bort Jammeh, men pausades några timmar senare för att ge Jammeh ännu en chans att lämna presidentpalatset. Den forne presidenten har nu till lunchtid på fredag på sig. Har han inte lämnat då återupptas operationen.
Inget motstånd
Den senegalesiska arméns talesperson Abdou Ndiaye bekräftar för nyhetsbyrån AP att trupper har tagit sig in i landet och är på väg till huvudstaden Banjul. AP:s journalister har sett minst 20 militärfordon vid gränsstaden Karang.
Hittills har det inte rapporterats om att styrkorna från Senegal ska ha mött något motstånd. Gambias högste militäre chef har också sagt att landets styrkor inte ska göra motstånd, vilket ökar hoppet för ett oblodigt slut på detta drama.
Vid 21.30-tiden meddelade den senegalesiska armén att Ecowas regionala styrka hade inlett angrepp i Gambia som en del av en operation för att återställa demokratin. Arméns talesperson Abdou Ndiaye uppgav att operationen omfattade resurser på land, till sjöss och i luften, men ville inte uppge vilken typ av angrepp det handlade om, skriver Reuters.
”Det kommer inte på frågan att Jammeh får stanna kvar i Gambia”, skriver Ecowas. Den tidigare presidenten kommer att få resa först till Guinea och sedan välja var han vill leva i exil.
Under fredagen tar Guineas president Alpha Condé över rollen som medlare mellan Ecowas och Jammeh.
Tror på fredlig övergång
Strax före rapporterna om militära angrepp sade Victor Adetula, forskningschef på Nordiska Afrikainstitutet vid Uppsala Universitet, att situationen i Gambia inte är stabil just nu.
– Människor har flytt till grannländer, sade han till SVT Nyheter.
Däremot trodde han inte att den skulle utmynna i militärt våld, utan att det mest sannolika var att förre presidenten skulle lämna landet utan att sätta sig upp emot trupperna.
– Det skulle vara dumt av den förre presidenten att försöka utmana de senegalesiska trupperna. Även om han skulle vilja så är jag inte säker på att han har fullt stöd av den egna militären. Jag tror att han kommer att lämna landet de kommande dagarna.
Stöds av USA
USA stödjer Ecowas militära ingripande.
– Det var viktigt att stabilisera en spänd situation i Gambia, säger John Kirby, talesperson för amerikanska UD enligt Reuters.