När Jevgenij Prigozjins Wagnertrupper intog stad efter stad i Ryssland drog många slutsatsen att Vladimir Putins makt är försvagad – vilket i sig påverkar presidentens makt, menar Johan Norberg.
– Det påverkar definitivt bilden av hur vi uppfattar Ryssland. Och kanske ännu viktigare: bilden som många ryssar och kanske även den ryska eliten har.
Det var förvånande att Wagnergruppen lyckades ta sig så långt så snabbt, anser Norberg.
– Om det är ett äkta kuppförsök, vilket det framstår som, är det något som säkerhetstjänsten borde ha upptäckt och förhindrat.
Vad är Lukasjenkos roll?
Det var Alexander Lukasjenko som höll kontakten med Prigozjin under upproret. Enligt Norberg spelar den belarusiske presidenten en viktig roll, bland annat som ett sätt för Putin att slippa beröra Wagnerchefen som person.
– Så fort Prigozjin nämns vid namn blir han en verklig motståndare – ett indirekt erkännande, säger militäranalytikern och tillägger att Putin gjorde likadant med oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.
Framtiden oviss för Wagner
Men Prigozjins makt kommer troligtvis vara begränsad framöver.
– Det brukar vara så i Ryssland att har man hamnat i exil så förlorar man allt inflytande, säger Norberg.
Vad som händer med hans Wagnersoldater är däremot oklart. Det finns en vilja från officiellt håll att de ska underordna sig militären.
– Hur det kommer fungera får vi se. Allt beror på hur enskilda soldater och förbandschefer reagerar.
Inte enda legosoldatarmén
Aleksandr Golts, analytiker vid Utrikespolitiska institutet, publicerade bara några dagar före upproret en artikel om att Wagner utgör ett hot mot Kreml, vilket skulle kunna leda till inbördeskrig.
I Aktuellt framhåller han att Prigozjin har den största legosoldatarmén, men inte den enda – och att hotet mot framtida uppror inte är undanröjt.
– Ett av ryska myndigheters största misstag är att de har avstått från att ha militärt monopol.
Hör mer av Aleksandr Golts i klippet ovan.