Miljardären Frank McCourt vill förändra internet i grunden

Uppdaterad
Publicerad

Frank McCourt satsar 250 miljoner dollar på ”Project Liberty” som ska bygga ett nytt internet. Där får techjättarna be om lov för att få använda våra data och kan tvingas dela med sig av sina vinster till användarna.

– Vi håller på att ta fram ett nytt protokoll som vi kallar DSNP, Decentraliserat Socialt Nätverks Protokoll, som skulle förändra hur internet fungerar.

Frank McCourt är ingen typisk techmogul. Tvärtom. Han är fastighetsmogul med bakgrund i byggbranschen. Men han har länge stöttat olika samhällsförbättrande projekt.

Det viktigaste för samhället är att göra något åt Big Tech, som enligt hans mening, spårat ur.

– Den ständiga övervakningen, exploateringen av våra data på ett sätt som vi aldrig kunnat föreställa oss. Problemet med sociala medier som hotar vår demokrati genom att optimera för polarisering.

Sparas i digitala plånböcker

Frank McCourt tror att det behövs mer än reglering.

– Istället för att släcka bränder till höger och vänster behöver vi skifta fokus.

”Project Liberty” ska bland annat gå till teknikutveckling för att bygga en ny struktur för hur data sparas på nätet. Istället för att våra relationer och interaktioner sugs upp centralt och ägs av techjättarna, ska det sparas i våra egna digitala ”plånböcker” på en blockkedja, en decentraliserad databas.

– Då kan folk flytta sina data från en tjänst till en annan. Vi slutar vara fångar, fångna i den ena eller andra plattformen. Det är våra data, vårt digitala DNA.

DSNP är ett exempel på vad som brukar omtalas som ”web3”. Går internet åt det hållet, kastas maktförhållandet om.

Skapar infrastrukturen

McCourt ser framför sig en framtid där appen får acceptera våra villkor för data-användning. Vi skulle kunna kräva betalt för att tjänsten kapitaliserar på uppgifterna om oss.

– Det är inte mer än rätt att dela på vinsterna av nyttjandet av de data vi producerar från morgon till kväll. Andra kanske inte vill dela med sig alls, då är det deras frihet att inte göra det.

Den stora utmaningen är att få folk att migrera till något helt nytt. Det är först när dina kompisar hänger någonstans, som du ser en poäng att vara där själv.

Hur ska han med sina – i sammanhanget ynka – 250 miljoner dollar lyckas med det?

– Det här är inget vi gör själva. Vi skapar infrastrukturen, sen hoppas vi att det ska byggas appar och tjänster av andra ovanpå det som lockar användare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.