Miljöaktivisterna har tagit sig in i det brittiska underhuset och limmat fast sig själva vid talmannens stol. Foto: Extinction Rebellion

Åtta gripna efter klimataktion i brittiska parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Miljöaktivister från Extinction Rebellion tog sig under fredagen in i det brittiska underhuset i London och limmade fast sig själva i talmannens stol.

Åtta personer har gripits efter aktionen, rapporterar brittiska medier.

Gruppen delade en bild som föreställer fem personer som befinner sig i plenisalen med banderoller som lyder ”Låt folket bestämma” och ”Medborgarförsamling nu”. Dessutom hade minst två aktivister låst fast sig själva i staketet utanför underhuset.

Bokade officiell rundtur

Protesten inträffade samtidigt som Storbritanniens konservativa parti avslutar en sju veckor lång valkampanj för att välja en ny ledare efter Boris Johnsons avgång tidigare i somras.

Aktivisterna tros ha tagit sig in i underhuset genom att boka en officiell rundtur, för att sedan avvika från gruppen och genomföra protesten, skriver Sky News. En talesperson för Extinction Rebellion säger till BBC att ett 50-tal personer har deltagit i aktionen i och runt byggnaden.

Flera aktioner

Även organisationen Greenpeace har genomfört en klimataktion. Organisationen uppger att den dumpat 18 stora stenar på havsbotten utanför Englands sydvästra kust för att förhindra vad som beskrivs som destruktivt industrifiske.

Nätverket Extinction Rebellion har genomfört en rad aktioner som har fått stor uppmärksamhet, bland annat har aktivister från gruppen orsakat trafikkaos i såväl London som Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.