EU har sedan tidigare infört ett tillfälligt förbud av några av bekämpningsmedlen i vissa grödor men vill nu lägga fram ett förslag på ett totalförbud, enligt tidningen The Guardian.
De senaste åren har antalet bin och humlor minskat och diskussionerna har varit många om orsakerna. Man har pekat på virussjukdomar och olika kemikalier. Pollinerande insekter som bin och humlor är avgörande för både växtlighet och jordbruk.
Svensk studie
En svensk studie av Lantbruksuniversitetet i Lund från 2015 visade tydligt att vilda bin och humlor inte lyckats reproducera sig vid fält där man använt neonikotinoider.
Även honungsbins nervsystem drabbas av kemikalierna men eftersom de har stora samhällen drabbas de inte på samma sätt som humlor och vildbin, enligt tidigare studier.
Används i rapsodling
I Sverige står neonikotinoiderna för 20-30 procent av den totala mängden insektsmedel i jordbruket, främst i rapsodlingar. Kemiföretagen har stämt EU för att upphäva det tillfälliga förbudet och anser att det inte finns bevis för de skadliga effekterna på pollinerande insekter.
Det nya förslaget till totalförbud ska gälla alla grödor utom odling i växthus. Frågan kan komma upp redan i maj i år och vid ett godkännande av medlemsländerna kan bekämpningsmedlen förbjudas inom några månader.