• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Rachid Nekkaz lovar att betala alla böter som kvinnor i Danmark kommer att få för att de bär burka eller niqab. Foto: TT/AP

Miljonär lovar att betala böter för burkaförbud i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

I lördags blev en 29-årig kvinna den första personen att bötfällas efter Danmarks nya förbud mot burka och niqab. Men böterna kommer hon inte att betala själv. Den förmögne fransk-algeriske mannen Rachid Nekkaz står för kostnaden

Det var för knappt en vecka sedan som förbudet att täcka ansiktet på offentliga platser i Danmark trädde i kraft. I lördags bötfälldes den första personen. Det var en kvinna i 30-årsåldern som bar en niqab i ett shoppingcentrum i Danmark.

Står för kostnaden

Kvinnan fick en bot på 1 000 danska kronor vilket är omkring 1 400 svenska kronor. Men boten kommer hon inte behöva betala själv. Det är nämligen den fransk-algeriske affärsmannen Rachid Nekkaz som kommer stå för den kostnaden. Han har gått ut med att han kommer att betala alla böter som kvinnor i Danmark kommer att få för att de bär burka eller niqab.

– Jag kommer att vara i Köpenhamn den 11 september för att betala alla böter och det kommer jag att göra varje månad. Även om jag själv är emot niqab så kommer jag alltid att försvara mänskliga rättigheter världen över. Friheten att bära en niqab liksom friheten att inte bära en hijab, säger Rachid Nekkaz.

Inte första gången

Det här är inte första gången Rachid Nekkaz har gjort detta. Redan 2016 rapporterade The Washington Post om hur han efter Frankrikes burka- och niqabförbud betalade över tusen böter bara i Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.