Kvinna/Drönarbild på flyktingtält i Rafah

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef på Rädda Barnen, menar att evakueringen kan leda till en katastrof. Foto: SVT/Reuters

Miljontals ska evakueras: ”Vi kommer se tusentals fler dö”

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vill att staden Rafah i Gaza evakueras för att en stor markoffensiv ska kunna inledas. Över en miljon människor, varav omkring 600 000 barn, har flytt till Rafah för att ta skydd från kriget.

– Blir det en evakueringsorder ser jag bara att detta kan sluta i en katastrof, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef för Rädda Barnen.

Före kriget bodde cirka 280 000 personer i Rafah-området, som är 65 kvadratkilometer – en yta ungefär lika stor som Borås. Siffrorna går isär något, men uppskattningsvis är befolkningen nu omkring en och en halv miljon.

Israels president gav under fredagen militären en dubbelorder: tänk ut en plan för att evakuera Rafahs civila befolkning och förstöra Hamas militära celler. Presidenten benämner Rafah som Hamas sista fäste och vill se en massiv militär operation i staden – vilket förmodas vara ett markanfall.

Krig mellan Israel och Hamas

– En markinvasion hade varit katastrofal. Vi kommer se tusentals fler dö, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen på Rädda Barnen.

Vet inte vart de ska ta vägen

Till söder finns den stängda egyptiska gränsen och till norr en sönderbombad infrastruktur – Rafah är den sydligaste utposten i Gaza och det är osäkert vart befolkningen ska ta sig vid en evakuering.

– Jag förstår inte hur det ska gå till. Människor som har flytt till Rafah har redan utstått ett fruktansvärt trauma. De har ofta sett sina nära och kära dö, sina hem förstöras och har tvingats fly inte bara en gång utan flera, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Humanitär katastrof

I Rafah lever befolkningen med ytterst begränsad tillgång till mat, vatten och mediciner, enligt Chatterjee-Martinsen. Hon menar att en markinvasion hade gjort så att den sista nödhjälpen hade upphört.

– Detta är den enda ingången som finns för humanitär hjälp. Om det blir stridigheter i Rafah kommer den lilla humanitära hjälpen som kommer in behöva avslutas, för att då kommer det inte gå att få in den något mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet