Några leker i ett strömlöst Havanna. Foto: Ramon Espinosa/TT

Miljontals strömlösa i Kuba

Uppdaterad
Publicerad

Flera miljoner invånare är utan ström i Kuba och skolor och industrier stängs i tre dagar.

Kuba har drabbats av en energikris och enligt premiärminister Manuel Marrero Cruz är orsaken främst ”bristen på bränsle”.

Skyller på USA

Ett stort kraftverk har havererat och nu stängs skolor, viss industri och nattklubbar i tre dagar för att försöka hålla elförbrukningen nere.

– Situationen har förvärrats de senaste dagarna och vi måste vara transparenta. Vi paralyserar ekonomin för att säkerställa energi till våra invånare, säger premiärminister Manuel Marrero Cruz, i ett tal till nationen.

Han skyller krisen på USA:s handelsembargo mot landet, som har gjort det ”svårt att importera bränsle och andra nödvändiga resurser”.

Många strömavbrott

Kubaner är vana vid längre strömavbrott och många gånger kan de vara i upp till 18 timmar per dag. De värst drabbade områdena brukar vara utanför huvudstaden Havanna.

”Att lösa energikrisen är av högsta prioritet och vi kommer inte att ge oss förrän den är löst”, skriver Manuel Marrero Cruz på X.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.