Fortfarande har ingen ställts till svars för dödsfallen. Den statliga utredningen har drabbats av upprepade förseningar och konflikter bland annat gällande bristande ekonomiskt stöd till offrens advokatkostnader, skriver Reuters.
– Vi är fortfarande inte i närheten av att veta vem som är juridiskt ansvarig för de 34 gruvarbetarnas död, sade den politiska kommentatorn Eusebius McKaiser.
Amnesty understryker behovet av att fastställa ansvarsskyldighet för vad som sägs vara det våldsammaste tillslaget sedan 1994.
– De långsiktiga konsekvenserna för respekt och skydd av mänskliga rättigheter i Sydafrika kommer att vara allvarliga om de sydafrikanska myndigheterna misslyckas, sade Noel Kututwa vid Amnesty International.
ANC deltar inte
Kvällen innan minneshögtiden uppmanade polisen deltagarna att ”uppträda på ett lämpligt sätt”.
– Framför allt vädjar vi till dem att inte bära farliga vapen som knivar, påkar, skjutvapen eller annat, sade Riah Phiyega, en befälhavare som vittnat under utredningen.
Sydafrikas regerande parti ANC kommer inte att närvara vid minnesstunden i Marikana, rapporterar Reuters. Beslutet visar att ”Marikana-massakern” fortfarande orsakar politiska spänningar.
En talesperson för ANC förklarade beslutet genom att anklaga ANC-motståndare i ett fackförbund för gruvarbetare för att ”kapa” minnesstunden. Bland organisatörerna för minnesstunden finns bland annat en välkänd präst och en advokat som representerar familjerna till offren för dödsskjutningarna.
– Folk utnyttjar en tragedi för sin egen politiska vinning, sade talesmannen Ischmael Mnisi till Reuters.
Marikana-konflikten
- Den 10 augusti 2012 gick tusentals gruvarbetare vid bolaget Lonmins gruva i Marikana ut i strejk. Polisen ingrep med våld och sköt ihjäl 34 av dem.
- Strejken och dödsskjutningarna i Marikana fick tusentals andra gruvarbetare att ansluta sig till upproret. En del gruvföretag tvingades tillfälligt stänga sina gruvor.
- Flera arbetsgivare slöt efter det avtal med fackförbunden, men missnöjet bland arbetarna över låga löner och usla levnadsvillkor kvarstår. (TT)