Hjälparbetar på plats vid översvämningarna i Vietnam.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minst 145 personer saknas fortfarande, enligt Reuters. Foto: LUONG THAI LINH

Minst 197 döda i Vietnam i spåren av stormen Yagi

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen drog stormen Yagi in över Vietnam och har sedan dess orsakad stor förödelse i landet.

Minst 197 personer har dött och runt 800 skadats, enligt lokala myndigheter.

Runt 150 personer saknas och stora räddningsinsatser pågår fortfarande efter att stormen Yagi, som beskrivits som den värsta på årtionden, nått Vietnams norra kust, skriver Reuters.

Nu hotas också centrala delar av huvudstaden Hanoi att svämmas över och verksamheter i området har börjat evakuera.

Mer regn väntar

Till följd av de stora skyfallen har flera floder i de norra delarna av Vietnam drabbats av kraftigt förhöjda vattenstånd, nivåer som inte uppmäts under de senaste 20 åren. På måndagen kollapsade en bro över Röda floden i Phu Tho-provinsen, väster om Hanoi. Tio bilar och lastbilar, samt två motorcyklar sveptes iväg.

Flera områden har också fått sin elektricitet avstängt av säkerhetsskäl.

Mer regn är att vänta de kommande dagarna, enligt National Center for Hydro-Meteorological Forecasting, skriver Reuters.

Hotar handeln och fraktfartyg

Översvämningarna har orsakat skada på flera varulager i och fabriker i Hanoi vilket fått flera av dem att stänga ner. Det kan komma att ta veckor innan de kan återgå till normal takt.

De kraftiga regnen har triggat flera jordskred i framförallt norra delar av landet. Enligt lokala myndigheter har mer än 200 000 hektar av odlingsfält förstörts, skriver Reuters.

Avbrottet kan påverka den globala frakten, eftersom att Vietnam tar emot många fartyg som fraktar till USA, Europa och andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.