22 personer har skjutits ihjäl i distriktet Musakhail i Baluchistan-provinsen under natten mot måndag lokal tid. Ytterligare nio dödades i en annan attack. Foto: STR/AFP/TT

Över 50 personer dödade i flera attacker i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

Över 50 personer har dött i Pakistan efter att en separatistgrupp genomfört flera dåd.

Majoriteten av offren tvingades ut ur fordon på en motorväg innan de sköts ihjäl.

Flera personer dödades i efterföljande strider.

Separatistgruppen Baluchistans befrielsearmé (BLA) har tagit på sig attackerna, och ligger enligt myndigheterna bakom dåden.

I den dödligaste attacken tvingade beväpnade män ut personer från bussar, bilar och andra fordon på en motorväg, offren identifierades innan de sköts ihjäl.

23 personer dog i attacken, rapporterar Reuters. Majoriteten av de dödade uppges ha varit arbetare från regionen Punjab i östra Pakistan.

Flera döda i efterföljande strider

Händelsen inträffade i distriktet Musakhail i Baluchistan-provinsen som gränsar till Iran och Afghanistan. Flera fordon sattes i brand i samband med attacken.

Pakistans militär uppger att 21 separatister och 14 poliser och soldater dödats i efterföljande strider, enligt Reuters.

Dödsoffer i andra attacker

Tio personer uppges ha skjutits ihjäl i ytterligare ett dåd i Baluchistan. Bland dödsoffren finns fyra poliser, rapporterar AP med hänvisning till myndigheter.

Även en järnvägsbro som förbinder Punjab med provinsen Sindh har sprängts. Efter attacken hittades sex kroppar i anslutning till platsen.

BLA gick tidigare ut med varning

Separatistgruppen BLA, som är förbjuden i landet, uppmanade tidigare människor att hålla sig borta från motorvägarna.

Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif har i ett uttalande fördömt attackerna och lovar att de ansvariga ska ställas inför rätta, enligt Reuters.

Baluchistans befrielsearmé (BLA)

Baluchistans befrielsearmé, BLA, är en av de största separatistgrupperna i Pakistan och har kämpat mot regimen i landet i decennier.

BLA riktar framför allt in sig på kinesiska intressen, Kina har under flera år satsar på infrastrukturprojekt i Baluchistan, som är Pakistans fattigaste provins.

Infrastrukturen byggs på mark som tidigare tillhört minoritetsgrupper i Baluchistan, och befolkningen i provinsen sägs inte få del av investeringarna.

Gruppens mål är att provinsen Baluchistan ska bli självständig. Deras attacker genomförs ofta mot infrastrukturprojekt och säkerhetsposteringar.

Källa: Reuters/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.