Minst 70 personer har dödats när ett kriminellt gäng anföll staden Pont-Sondé i Haiti. Bilden är tagen i mars i år i huvudstaden Port-au-Prince efter våldsamheter av kriminella gång. Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

Minst 70 döda i attack i Haiti

Uppdaterad
Publicerad

Minst 70 personer dödades när ett kriminellt gäng anföll staden Pont-Sondé, som ligger norr om Haitis huvudstad Port-au-Prince.

Vid attacken, som inträffade i torsdags, använde gängmedlemmar automatvapen för att skjuta mot invånarna i staden. Minst sjuttio personer dödades, bland dem cirka tio kvinnor och tre spädbarn, enligt människorättsorganet OHCHR.

"Vi är förfärade över torsdagens gängattacker i staden Pont-Sondé", säger Thameen Al-Kheetan, talesperson för OHCHR, i ett uttalande.

Våldsamheterna i Haiti

Dessutom skadades 16 personer allvarligt medan tiotals hus och bilar sattes i brand.

"Det är nu avgörande att myndigheterna genomför en snabb och noggrann utredning av attacken, ställer de ansvariga till svars och och garanterar upprättelse för offren", säger Thameen Al-Kheetan.

I förra veckan kom OHCHR med en rapport som visade att fler än 3 600 personer dödats i gängvåld i Haiti i år.

Haiti, ett av världens fattigaste länder, har kastats in i kaos och anarki sedan kriminella gäng tagit över huvudstaden Port-au-Prince. Till följd har säkerheten och vårdsystemet i landet till stora delar kollapsat.

Under årets första halvår tvingade våldet runt 600 000 människor på flykt, enligt OHCHR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamheterna i Haiti

Mer i ämnet