”Det är en lågt hängade frukt”, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Brendan Smialowski/AFP

Minst 80 länder lovar att metangasutsläppen ska minska

Uppdaterad
Publicerad

Metan är en av de gaser som driver på klimatförändringarna. Nu har minst 80 länder på klimattoppmötet COP26 i Glasgow enats om att metangasutsläppen ska minska med 30 procent, till år 2030.

– Vi kan inte vänta till 2050, vi måste minska utsläppen snabbt, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Utsläppen av metangas måste skyndsamt minskas för att världens länder ska klara målet i Parisavtalet om en uppvärmning av jordens medeltemperatur med högst 1,5 grader, enligt en FN-rapport som släpps nästa vecka.

Metangas har större påverkan på klimatet än koldioxid per viktenhet. Gasen bryts också ner snabbare i atmosfären. Det innebär i förlängningen att en minskning av metanutsläppen skulle kunna leda till en snabbare sänkning av medeltemperatur jämfört med att minska koldioxidutsläppen.

Klimat

Rapporten slår fast att det är möjligt att minska metanutsläppen från mänsklig aktivitet med 45 procent till år 2030.

Under tisdagen kom minst 80 av länderna som medverkar på COP26 i Glasgow överens om att minska metanutsläppen med 30 procent fram till 2030.

”Lågt hängande frukt”

EU-kommissionens Ursula von der Leyen och USA:s president Joe Biden talat med varandra om beslutet.

– Vi kan inte vänta till 2050, vi måste minska utsläppen snabbt, det är lågt hängande frukt, säger von der Leyen och poängterar att det är ett av de effektivaste världen kan göra för att nå Parisavtalets mål om hålla ökningen av jordens medeltemperatur på max 1,5 grader.

Joe Biden säger under ett tal på klimatkonferensen att beslutet är av ytterst stor vikt.

– Det vi gör under det här årtiondet kommer att påverka om vi har möjlighet att uppfylla våra långsiktiga löften.

Trots att pandemin har inneburit att människan eldar mindre med fossila bränslen än annars noteras i år högre nivåer av koldioxid och metan i atmosfären än någonsin tidigare. Det framgår i en artikel i tidskriften Bioscience, med ungefär 14 000 undertecknare, varav en är svenske Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning i Berlin.

Lantbruket står för 40 procent av alla metanutsläpp som är orsakade av människan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet