”Cancer Alley” är en 137 kilometer lång sträcka längs Mississippifloden i den amerikanska Södern – belamrad av tung industri och förorenad av dess utsläpp.
Boende i samhällena löper hög risk att drabbas av olika sorters hälsoproblem och i många fall cancer, enligt en studie publicerad av Human Rights Watch.
En ny studie visar att föroreningarna även påverkar barnafödandet i området.
Kaitlyn Joshua har själv drabbats av flera missfall.
– Åh gud, det var extremt påfrestande. Det svåraste var att ständigt ha en känsla av att jag inte kommer kunna få något barn, säger hon till SVT.
Ny studie blottlägger problemen
Nu slår en ny forskningsstudie fast ett samband mellan utsläppen och för tidigt födda och undernärda bebisar.
Studien är producerad på Tulane University och arbetet är lett av professor Kimberly Terrell.
– Även om de överlever och är friska barn så är de mer benägna att ådra sig hälsoproblem senare i livet. Det handlar bland annat om stroke och hjärt- och kärlsjukdomar, säger hon.
Vinst i kampen mot industrin
Kaitlyn Joshua har länge kämpat för att få ett stopp på det hälsovådliga utsläppen. Ett arbete som innebär att hon ofta får utstå hat och hot från de som jobbar i fabrikerna.
Men nu har den amerikanska miljöskyddsmyndigheten slagit fast att utsläppen måste begränsas – med uppemot 80 procent i vissa fall..
– Det här är en jättestor vinst! Jag trodde ärligt talat inte att miljöskyddsmyndigheten skulle vara tillmötesgående i den här frågan, säger hon.
Se reportaget från ”Cancer Alley” i videon ovan.