Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Tysklands försvarsminister Boris Pistorius, och Ukrainas försvarsminister Oleksіj Reznіkov ser på Nord Stream-utredningen i klippet. Foto: TT/SVT

Misstänkt båt kopplas till Nord Stream-dåd

Uppdaterad
Publicerad

En mindre båt hyrd från ett företag registrerat i Polen misstänks ha koppling till sprängningarna av Nord Stream i september förra året, enligt uppgifter i flera tyska medier.

Båten ska ha hyrts av ett polskregistrerat företag som ägs av ukrainare, men vem som beställt uppdraget är oklart.

Tysklands åklagarmyndighet bekräftar att de sökt igenom en båt som misstänks för inblandning i attacken.

Sprängningarna på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 inträffade i slutet av september. Enligt de tyska tv-kanalerna ARD och SWR samt tidningen Die Zeit sågs den hyrda båten lämna Rostock i östra Tyskland den 6 september. Det var cirka 20 dagar före det att läckorna på ledningarna upptäcktes.

Enligt uppgifterna ska båten ha hyrts från ett företag som är registrerat i Polen, ägt av två ukrainare. Båten ska ha haft sex personer ombord – en kapten, en läkare, två dykare och två personer som assisterade dykarna. De uppges ha använt falska pass när båten hyrdes.

Sabotage mot Nord Stream

Spår av sprängämne ombord

Båten noterades efter avfärden bland annat ha varit vid Christiansö nordost om Bornholm. Efter att den lämnades tillbaka till uthyraren ska spår av sprängämnen ha upptäckts ombord.

En västlig underrättelsetjänst ska, enligt de tyska medieuppgifterna, ha informerat europeiska samarbetspartners kort efter sprängningarna om att ett ukrainskt kommando ska ha legat bakom.

Uppgifter i New York Times gör gällande att en ”pro-ukrainsk” grupp ska ligga bakom, med hänvisning till vad som beskrivs som högt uppsatta källor.

Tysklands åklagarmyndighet bekräftar att de i januari genomsökte en båt som misstänkts ha transporterat sprängämnen som användes i attacken. Myndigheten uppger i ett pressmeddelande att de utreder de beslagtagna föremålen, samt att de fortfarande försöker slå fast gärningspersonernas identitet och deras motiv.

När EU:s försvarsministrar samlades i Stockholm på onsdagen varnade Tysklands försvarsminister Boris Pistorius för att dra förhastade slutsatser.

– Vi måste ha en tydlig distinktion mellan om det var en ukrainsk grupp som agerade på order från Ukraina, eller om det var en pro-ukrainsk grupp som agerade utan den ukrainska regeringens vetskap, säger han enligt Reuters.

Han hävdar samtidigt att det är ”lika sannolikt” att det rör sig om en ”false-flag”-operation, alltså att någon annan lagt ut spår för att det ska verka som att Ukraina ligger bakom.

Förnekar sabotage

Initialt antyddes det att Ryssland skulle ligga bakom sprängningarna. Uppgifterna förnekas dock av Kreml.

Även Ukraina nekar inblandning. President Volodymyr Zelenskyjs rådgivare skriver på Twitter att han ”måste poängtera att Ukraina inte har någon koppling till incidenten” och att man inte heller har någon information om ukrainska sabotage-grupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet