Live

Misstänkt terrordåd i Oslo

En man öppnade eld vid en gaybar i centrala Oslo natten till midsommardagen och dödade två personer. Ett 20-tal personer är skadade. Polisen utreder händelsen som ett terrordåd.

En man öppnade eld vid en gaybar i centrala Oslo natten till midsommardagen och dödade två personer. Ett 20-tal personer är skadade. Polisen utreder händelsen som ett terrordåd.

Misstänkt terrordåd i Oslo

Gärningsmannen häktas

Zaniar Matapour häktas i fyra veckor med brev- och besöksförbud under den tiden, rapporterar VG som citerar Oslo tingsrätt. Han kommer att isoleras från andra fångar.

Zaniar Matapour var inte närvarande när häktningsbeslutet meddelades.

Åklagaren begärde Zaniar Matapour häktad tidigare i dag. Zaniar Matapour misstänks för mord och terrorism efter masskjutningen i Oslo på lördagskvällen.

Överblick

Pinnat inlägg

Över 1000 demonstranter i Oslo trotsar polisens avrådan

Över 1000 demonstranter har samlats i centrala Oslo. Detta trots polisens uppmaning att ställa in kvällens manifestation.

Tidigare under dagen kom polisen med en tydlig rekommendation att ställa in kvällens manifestation.

Kort efter polisens rekommendation beslöt Oslo pride att ställa in kvällens manifestation.

Trots det har många personer valt att sluta upp i centrala Oslo.

Facebook har stängt ner Arfan Bhattis konto

NRK rapporterade under lördagen om att Islamisten Arfan Bhatti en tid innan attacken i Oslo hade postat ett inlägg om att döda homosexuella.

Facebook har nu stängt ner hans konto. Det bekräftar Meta Regitze Reeh som är nordisk kommunikationschef för Facebook till tidningen Aftenposten.

-Vi har även stängt ner flera andra konton som han var administratör för och han kommer inte kunna skapa ett nytt konto igen, skriver hon i ett mejl.

NRK har tidigare rapporterat om kopplingar mellan Arfan Bhatti och den just nu terrormisstänkte Zaniar Matapour.

Arfan Bhatti har dömts flera gånger, bland annat för hot, utpressning och våld.

NRK: PST saknar en överblick

Sedan söndagens attack har norska säkerhetspolisen PST försökt få kontroll över flera personer kopplade till en specifik miljö, men de har inte lyckats, rapporterar NRK.

PST-chefen Roger Berg vill, enligt NRK, inte kommentera uppgifterna.

- Vi försöker ta kontroll över situationen och få en bra överblick över vad vi står inför. Men jag vill inte kommentera personer eller specifika miljöer, säger Roger Berg till NRK under måndagseftermiddagen.

I dag kom polisen med en tydlig rekommendation att ställa in kvällens manifestation. Roger Berg säger att PST befarar att någon kan bli inspirerad av händelsen i helgen.
NRK: Har du specifik information som stödjer detta?

- I nuläget kommer jag inte att gå in i detalj på vilken information vi har. Vi har ett stort utbud av information, och vi har inget som tyder på att något kommer att hända inom en snar framtid, men vi ser att vi hela tiden får ny information som gör att detta kan ändras, säger Roger Berg.

Kvällens manifestation ställs in

- Polisen har idag varit i dialog med arrangören av firandet på Rådhustorget i Oslo och rekommenderar att evenemanget skjuts upp, säger polischefen i Oslo, Beate Gangås, i ett pressmeddelande.

Polisen hänvisar till norska säkerhetspolisen PST:

- Utifrån uppgifter från PST och att queermiljön är en del av extrema islamisters fiendebild, är polisens tydliga rekommendation att kvällens Pride-evenemang i Oslo skjuts upp och alla andra Pride-evenemang på andra håll i landet anses också uppskjutna tills vidare.

Kort efter polisens rekommendation beslöt Oslo pride att ställa in kvällens manifestation.

Statsminister Jonas Gahr Støre har kommenterat den inställda manifestationen till norska Dagbladet:

- Det finns inget jag borde göra idag snarare än att stå med queers och alla som hade planerat att träffas för att stödja mångfald, frihet och kärlek, säger Støre till Dagbladet.

- Tyvärr kan vi inte göra det i dag eftersom polisen har rekommenderat att skjuta upp evenemanget, och det är jag ledsen för.

Arrangörer packar ihop efter beslutet att ställa in kvällens manifestation i Oslo. Foto: Annika Byrde/NTB/TT

Polisen: Delta inte i kvällens manifestation

Ikväll planerar olika hbtqi-organisationer att utföra en manifestation på Rådhustorget i Oslo, som i går godkändes av polisen.

Nu meddelar norska polisen på en pressträff att de inte rekommenderar folk att närvara. De som ändå väljer att delta uppmanas att enbart hålla sig till området på torget.

Polisen uppger att de kommer att vidta åtgärder för att säkra området, men vill inte gå in på detaljerna.

- Vi kan inte garantera säkerheten och därför ber vi folk att inte delta, säger Martin Strand, chef för den operativa avdelningen för Oslos polisdistrikt.

Han menar att situationen har förändrats då polisen förväntar sig att betydligt fler människor kommer att delta än vad de initialt beräknat.

- Vi har även en väldigt oklar hotbild just nu, säger Martin Strand.

Bedömer ni att hotbilden är oklar för att ni misstänker att gärningsmannen inte har arbetat ensam?

- Det kan vara en av anledningarna, säger Martin Strand men vill inte gå in på detaljer.

Justitieminister Emilie Enger Mehl säger till TV2 att varken hon eller några andra ministrar kommer att delta på manifestationen.

- Regeringen förhåller sig till polisen och det uppmanar jag även alla andra att göra, säger Emilie Enger Mehl.

- Jag skulle väldigt gärna vilja vara där, men vill uppmana alla att följa polisens råd. Säkerheten måste komma först.

Norska säkerhetspolisen PST har höjt hotnivån efter skjutningen i centrala Oslo på lördagskvällen.

Markerad händelse

Gärningsman begärs häktad

Åklagare Ingvild Myrold, som är ansvarig för åtal efter skottlossningen i Oslo på lördagskvällen, berättar till VG att den terroristanklagade nu begärs häktad i fyra veckor med besöksförbud.

Zaniar Matapour misstänks för mord och terrorism efter masskjutningen i Oslo på lördagskvällen.

Markerad händelse

Solberg: Uppenbar felbedömning

Erna Solberg, tidigare statsminister och partiledare för det konservativa oppostionspartiet Høyre, säger under partiets pressträff att norska säkerhetspolisen PST uppenbarligen har gjort en felbedömning när det kommer till Zaniar Matapour, rapporterar flera norska medier.

– De har uppenbarligen haft fel i sin bedömning av våldspotentialen, säger Erna Solberg på frågor om åtalade Zaniar Matapour efter masskjutningen i Oslo.

PST har haft kännedom om gärningsmannen sedan 2015 och hade samtal med honom senast i maj i år där de bedömde att han inte utgjorde hot för våld.

Erna Solberg sa också att de konservativa förväntar sig att regeringen följer situationen noga och oppositionen är villiga att bidra konstruktivt.

Markerad händelse

Offentliggör namnen på offren i Oslo-dådet

Norkska polisen går nu ut med namn på de två offren som dödades i Oslo-dådet natten mot lördagen. Männen som dog var Kåre Arvid Hesvik, 60 och Jon Erik Isachsen, 54.

Markerad händelse

PST och polisen ska granskas

Både norsk säkerhetspolis, PST och den vanliga norska polisens arbete under dådet i Oslo natten mot lördag ska utvärderas. Det meddelar justiteminister Emilie Enger Mehl enligt TV2.

- Det är fortfarande väldigt färskt och vi vill ha svar på många frågor de kommande dagarna. Samtidigt kan jag säga redan nu att det kommer att bli en granskning både av PST och av polisen efter händelsen, säger Enger Mehl.

Gärningsmannen har varit på norska säkerhetspolisens radar sedan 2015, och så sent som för en månad sedan samtal med honom utan att misstänka någon risk.

- Jag har förtroende för att PST gör ett bra jobb utifrån de resurser och möjligheter de har. Och då är det viktigt att titta på vilka instrument PST har, för det finns en strikt rättslig ram för vad de kan göra, vilket det också ska vara, säger hon.

Det finns även uppgifter om att en av de som dog under dådet, ska ha blivit skjuten vid en närliggande bar. Gärningsmannens advokat menar är en av de faktorer som kan tyda på att våldsdådet inte nödvändigtvis beror på ett specifikt motiv.

- Det är viktigt att ingen drar slutsatser mot hatbrott eller terrorism innan fallet utreds, säger advokaten til TV2.

SVT:s reporter på plats: En pendlande stämning i staden

Helgens dåd mot en gaybar i Oslo har skapat skräck och rädsla bland stadens hbtqi-personer, men Oslo har också pendlat från sorg och chock till beslutsamhet att ta tillbaka gatorna och våga sig ut, säger SVT:s reporter på plats Ida Linde.

- Vi vet varken mål eller motiv för det här dådet, men det har uppfattats som en attack mot gaypersoner just eftersom det skedde under Pride och för att många av de skadade skadades på gaybaren.

Oslos stora prideparad har ställts in, men spontana demonstrationer har hållits under helgen.

Den misstänkte mannen är sedan tidigare känd av polisen för mindre allvarliga brott. Han har också bland annat diagnosticerats med schizofreni och depression och är också känd för att ha kopplingar till ett extremt islamistiskt nätverk i Norge.