SVT:s korrespondent och bild från demonstration.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick om de politiska följderna av dådet i Tyskland. Foto: SVT/Reuters

Misstänkte terroristen i Tyskland skulle ha utvisats förra året

Publicerad

Den syriske man som på lördagen erkände sig skyldig till det blodiga våldsdådet i tyska Solingen skulle ha deporterats från landet förra året, rapporterar Welt. Han är tidigare ostraffad och ska inte ha funnits på polisens radar.

Ett dygn efter dådet överlämnade den 26-årige mannen sig själv till polisen. Han ska enligt uppgifter ha varit smutsig och täckt av blod.

Tre personer dog och flera skadades allvarligt i attacken som ägde rum under en stadsfestival på fredagen. De ska ha valts ut slumpmässigt av gärningsmannen.

Terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret. De beskriver handlingen som utförd av en ”soldat” gentemot en ”samling av kristna” som hämnd för vad som sker i de palestinska områdena.

En utredning om terror har inletts men det är ännu inte klarlagt om den misstänkte 26-åringen har en koppling till organisationen.

Asylansökan avslogs

26-åringen kom till Tyskland 2022 och har sedan början av 2023 ha gömt sig från myndigheterna sedan han fått avslag på sin asylansökan och ombetts att lämna landet. Detta eftersom han enligt Dublinförordningen borde ha sökt asyl i Bulgarien, det EU-land han först ankom till.

Mannen ska i övrigt vara ostraffad och ska inte ha flaggats som extremistisk av den tyska säkerhetspolisen.

Fallet har tagits över av federala åklagare som nu bland annat utreder mannen för mord och misstänkt samröre med Islamiska staten.

Två andra gripna

Ytterligare två personer har gripits efter dådet. En av dem, en 15-åring från Kirgizistan, ska enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP möjligen ha känt till att en attack planerades men utan att informera polisen.

En andra person som tros ha varit i kontakt med 26-åringen greps på lördagen. Frihetsberövandet skedde efter en räd mot ett asylboende i närheten av brottsplatsen och som 26-åringen också ska ha bott på.

I klippet ovan: SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick berättar hur dådet, och liknande tidigare dåd påverkar politiken i Tyskland.

Ögonvittne till knivdådet i Tyskland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ögonvittnet till knivdådet i Tyskland: ”Han verkade attackera folk på måfå” Foto: SVT, AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.