• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Reigstad, Nordenkorrespondent på NRK, svarar på frågor om den ryske avhoppade legosoldaten. Foto: SVT

Misstänkte Wagneravhopparens fall sticker ut: ”Huvudbry för norsk polis”

Uppdaterad
Publicerad

Norska polisen är fortsatt förtegen gällande den ryska mannen som påstås ha lämnat Wagnergruppen och nu söker asyl i Norge.

– Det är osäkert om han är på ett asylboende eller om han sitter i fängelse, säger norska journalisten Joakim Reigstad.

Anledningen till att norska polisen håller på uppgifterna är för att mannens säkerhet kan vara i fara, berättar NRK:s Nordenkorrespondent Joakim Reigstad i Morgonstudion.

Det som norska polisen ska ta reda på är huruvida mannens vittnesmål stämmer och om han har gjort sig skyldig till krigsbrott.

– Det blir ett diplomatiskt huvudbry för Norge. På ena sidan behöver han ett skydd och kan inte utan vidare lämnas ut till Ryssland. Å andra sidan ger man inte heller asyl till krigsförbrytare, säger Joakim Reigstad.

Professorn: Riskerar dödsstraff

Om mannen skulle återvända till Ryssland riskerar han dödsstraff eller att utsättas för tortyr, fyller Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, i.

Enligt honom sticker fallet ut bland ryssar som söker asyl under kriget.

– Det som skiljer mannen är att han påstår att han deltagit i en privat militär instans. Den som tar anställning i ett sådant företag har gjort det frivilligt. Den här mannen har haft sådana upplevelser som gjort att han lämnat, säger Pål Wrange.

Gränsbo larmade polisen

Enligt ryssens egna ord har han flytt från gränssoldater över isen till Norge efter att ha lämnat den så kallade Wagnergruppen. Gränsen mellan Norge och Ryssland är cirka 195 kilometer lång och hårt bevakad på båda sidor, berättar Joakim Reigstad.

– När han kommit in i Norge har han hittat ett ställe som känts tryggt, därefter knackat på ett vanligt bostadshus vid gränsen och berättat att han var ryss och att han behöver hjälp, säger Reigstad.

Kvinnan som bodde i huset ringde polisen som i första hand grep honom för att olovligen ha tagit sig in i landet.

– Det här är ju människor som bor i gränsområdet så de kanske är lite mer förberedda än någon som skulle bo i exempelvis Stockholm. Hon har gått in i och låst dörren när hon larmat polisen.

Mannen misstänks för olovlig gränspassage och utreds för krigsbrott på grund av sin påstådda inblandning i kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.