Protester mot Sydafrikas president Jacob Zuma inför tisdagens misstroendeomröstning. Foto: Reuters/Mike Hutchings

Misstroendevotum mot Sydafrikas president Jacob Zuma

Publicerad

Den skandalomsusade presidenten Jacob Zumas tid vid makten kan vara över. Detta efter att oppositionen i det sydafrikanska parlamentet väckt en misstroendeomröstning mot honom. En omröstning som efter ett talmansbeslut kommer att vara sluten. Frågan är nu om Zumas egna partimedlemmar kommer gå emot honom.

Kritiken mot Jacob Zuma har varit omfattande i Sydafrika under senare tid. En rad korruptionsskandaler har skakat presidenten och landet har en hårt utsatt ekonomi vilket lett till folkliga protester och hård kritik från oppositionen.

”Jacob Zuma har fått vårt land att gå på knäna. Vi uppmanar alla ledamöter i parlamentet att göra det rätta och ta bort Jacob Zuma”, sade det främsta oppositionspartiet Demokratiska alliansen (DA) i ett uttalande, enligt Reuters.

LÄS MER: President Jacob Zuma anklagas för att ha kapat hela statsapparaten

Sluten omröstning

Talmannen i parlamentet, Maleka Mbetes, har beslutat att misstroendeomröstningen i parlamentet ska vara sluten. Det öppnar för att ledamöter från ANC, Zumas eget parti, kommer kunna rösta mot presidenten. 

ANC har en majoritet i parlamentet: 249 av 400 platser. För att misstroendeomröstningen ska gå igenom krävs det att 49 ANC-ledamöter gör gemensam sak med en samlad opposition.

LÄS MER: Sydafrikaner i massprotest mot Zuma

ANC samlat enligt partiföreträdare

Enligt ANC:s ”chefsinspiskare” i parlamentet, Jackson Mthembu, har dock partiets ledamöter enats om att rösta ned misstroendeförklaringen, enligt TT.

Flera partiföreträdare träffades under tisdagen och kom fram till beslutet. Även Jacob Zuma medverkade på mötet och ska ha varit lugn och gladlynt enligt Jackson Mthembu, skriver Reuters.

LÄS MER: Utbuad Zuma tvingas lämna förstamajfirande

Korruptionsskandaler

Den senaste i raden av skandaler kring Jacob Zuma rör läckta dokument som uppges visa hur stora summor statliga pengar har hamnat i finansfamiljen Guptas fickor. En familj med nära kopplingar till Zuma. Skandalen uppdagades i början av sommaren av sydafrikanska journalister från amaBhungane.

Flera oppositionspartier planerar att under dagen protestera mot Zuma, på gatorna vid parlamentet i Kapstaden. Partimedlemmar i ANC väntas också marschera, till stöd för den sittande presidenten.

LÄS MER: Zuma har fått största fackförbundet mot sig

Fakta: Zuma och skandalerna

Jacob Zuma, 75 år, är Sydafrikas president sedan 2009. Året innan vann han en maktkamp mot den då sittande presidenten Thabo Mbeki.

Zuma har förekommit i många brottsutredningar, och har också ställts inför rätta. Bland annat i en korruptionsutredning med kopplingar till en stor vapenaffär 1999. En rådgivare till Zuma dömdes till 15 års fängelse för korruption och domaren slog fast att rådgivaren och Zuma hade ett korrupt förhållande. Men utredningen mot Zuma lades ned 2009.

2005 anklagades Zuma för att ha våldtagit en ung kvinna. Han friades året därpå i en uppmärksammad rättegång, där det bland annat framkom att han duschade efter samlaget för att skydda sig mot hiv.

Jacob Zuma har varit gift sex gånger, med flera av fruarna lever han fortfarande ihop. Han tros ha minst 20 barn.

Under Zumas ledning har stödet rasat för Afrikanska nationalkongressen (ANC). I lokala val förra året nådde ANC bara 55 procents stöd – partiets sämsta resultat hittills.

Källor: TT, AFP, Reuters och AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.