Tidningen Alriyadh beskrivs som en regeringstrogen och relativt liberal dagstidning med säte i Saudiarabiens huvudstad Riyad. Tidningens anses vara mycket inflytelserik i landet. Inte minst ledarsidan, som i går publicerade en artikel om krisen med Sverige.
I artikeln kan man läsa att tidningen är ”övertygad om att kungen i Saudiarabien och den svenska regeringen, med verklig vilja från båda sidorna kommer att komma ur denna kris och kan behålla de starka relationerna mellan de bägge länderna”. Så skulle tidningen inte skriva om de inte hade någon källa inom Saudiarabiens utrikesdepartement, tror saudikännaren Thord Janson.
– Det låter som att ledarskribenten har talat med någon på Saudiarabiens utrikesdepartement som gett den här bilden. Egentligen är Saudiarabien och Sverige goda vänner och det här kan tyda på att man vill hitta tillbaka till en god relation inom kort, säger Janson.
”Har inte skett av en slump”
Enligt Alriyad kommer man att ”lösa dessa övergående problem med lugna diplomatiska medel”. När SVT ringer upp tidningen menar de att man inte för ut regeringens åsikt i frågan. Det handlar om en oberoende ledare, säger de. De saudiarabiska tidningarna har viss yttrandefrihet så länge inte kungahuset eller islam kritiseras. Men SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson menar att man ändå ska lägga vikt vid det som skrivs i Alriyad.
– Saudi är ett land med mycket stränga restriktioner när det gäller yttrandefrihet och medier. Därför måsta man säga att det här inte skett av en slump. Det ligger en tanke bakom detta hos de styrande i Saudiarabien, säger han.
”Vill tillbaka till normal relation”
Thord Jansson på Göteborgs universitet håller med. Han menar också att Saudiarabien egentligen inte velat att krisen ska eskalera och man vill tillbaka till en normal relation med Sverige.
– Tidningen har ingen anledning att skriva så här om det inte kommer från utrikesdepartementet, säger han.
I ledarartikeln kritiseras och utrikesminister Margot Wallström (S) för att ”sakna diplomatisk fingertoppskänsla när hon angrep den islamiska värden” och att hon ”inte gjorde den svenska utrikespolitiken en tjänst”. Men de skriver samtidigt att Saudiarabien inte glömmer Sveriges ”hedervärda ställningstagande för den palestinska saken”.
– För den saudiska ledningen är det nog så att man tänker långsiktigt och hoppas att Sveriges ställningstagande när det gäller Palestina är viktigare än den aktuella krisen mellan länderna, säger Bo Inge Andersson.
Ingen kommentar från UD
– Kanske tänker den saudiska regeringen att budskapet om att inte kritisera Saudiarabien nu har gått fram och att man inte behöver dra det längre. Med uttalandet om Sveriges erkännande av en palestinsk stat kanske man vill påminna befolkningen om att Sverige har varit en god vän, säger Thord Jansson.
På svenska utrikesdepartementet har man ”noterat” artikeln men vill inte kommentera uppgifterna vidare, säger presskommunikatören Johan Tegel till SVT Nyheter.