Montenegro utropade självständighet

Uppdaterad
Publicerad

Montenegros parlament deklarerade på lördagskvällen Montenegro som självständigt från Serbien genom en resolution som godkände resultatet av folkomröstningen den 21 maj.

Då röstade 55,5 av befolkningen för att statsförbundet med Serbien skulle upplösas.

Det officiella firandet av själv- ständigheten planeras till national- dagen den 13 juli.

Den serbiske premiärministern Vojislav Kostunica har inte uttryckligen god- tagit resultatet av folkomröstningen.

Självständighetsförespråkarna kom till sessionen med röda rosetter på kavajslagen. Oppositionen, som ville behålla statsförbundet, bojkottade parlamentsmötet.

Självständig stat

-Jag tillkännager att parlamentet i Montenegro har röstat för ett utropande av självständighet, sade parlamentets talman Ranko Krivokapic efter omröstningen.

-Republiken Montenegro är nu en självständig stat med full internationell och laglig legitimitet inom dess existerande gränser.

Tillkännagivandet möttes av rungande applåder från de församlade parlamentsledamöterna.

Vill bli EU-medlem

I den antagna självständighetsdeklarationen står bland annat att läsa att det nya landet på Balkan eftersträvar både EU- och Natomedlemskap samt att det ska respektera FN, EU och Europarådets principer.

Mötet avslutades med att nationalsången spelades och den rödgula flaggen hissades utanför parlamentsbyggnaden. Utanför parlamentet drog stora festligheter i gång och ett fyrverkeri brändes av.

Folkomröstningen för två veckor sedan visade att 55,5 procent av befolkningen vill att statsförbundet med Serbien blir upplöst.

Reste snabbt till Bryssel

Stärkt av det mandatet reste Montenegros premiärminister Milo Djukanovic snabbt till Bryssel för att understryka sitt lands avsikt att bli medlem av EU och Nato. Han har också haft samtal med den serbiske presidenten Boris Tadic.

I Bryssel fick Djukanovic höra att han måste klara ut förhållandet till Serbien innan någon process om samarbete med EU kan komma i gång.

Den serbiske premiärministern Vojislav Kostunica tycks vara den ende som vill bromsa processen. Han sänder trots inbjudan ingen representant till ceremonin i Podgorica och har avstått från att uttryckligen godta resultatet av folkomröstningen. Kostunica har också betackat sig för hjälp från EU vid skilsmässan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.