Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wagnergruppens Prigozjin (vänster) har lovat ryska interner som strider i Ukraina amnesti efter sex månader i krig. Seriemördaren Mikhail Popkov (mitten) har sagt att han gärna skulle vilja strida med gruppen. Hör SVT:s Bert Sundström reda ut vad som gäller för Wagnergruppens interner. Foto: AP/Dmitry Dmotriyev/SVT

Mördarna i Wagnergruppen – så fungerar det med Rysslands brottsdömda legoknektar

Uppdaterad
Publicerad

Ryske seriemördaren Mikhail Popkov är dömd för 78 mord men har erkänt sig skyldig till 83. Nu har han uttryckt en önskan att strida för Ryssland med Wagnergruppen i Ukraina.

Om Wagnergruppens grundare Jevgenij Prigozjin vill ha med seriemördaren i sitt gäng av ryska legosoldater är oklart, men USA uppskattar att runt 40 000 ryska interner har rekryterats för att strida i Ukraina. En siffra som matchar den som uppgivits av den icke-statliga organisationen Ryssland bakom galler.

Många interner dör i strid. Nyligen syntes bilder från soldaten och dömde fången Sergej Molodtsovs begravning, där han hyllades som en stupad krigshjälte.

Inofficiell rysk strategi

Wagnergruppen är inte en del av Rysslands officiella militär, men enligt uppgifter från brittiska regeringskällor utgör gruppens soldater runt 10 procent av Rysslands styrkor i Ukraina.

Det är alldeles uppenbart att nu är de tolererade och samarbetar med den ryska officiella militären. Många skulle nog hävda att Wagnerstyrkan inte alls är riktigt privat, utan ett slags samarbetspartner till den ryska armen, och att de åtminstone inofficiellt är en del av den ryska officiella krigföringen, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Men hur går rekryteringen av interner till? Och innebär beviljad amnesti att dömda mördare kan släppas lösa på Rysslands gator?

Hör mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.