Kinakännaren Torbjörn Lodén var inbjuden till mötet med den kinesiske affärsmannen Kevin Liu. Foto: TT/Lars Pehrson

Kinakännare om mötet: ”Olycklig hantering”

Uppdaterad
Publicerad

Kinakännaren Torbjörn Lodén deltog i det omtalade mötet med den kinesiske affärsmannen Kevin Liu och dottern till den fängslade förläggaren Gui Minhai.

– Den svenska ambassadören Anna Lindstedt hoppades att affärsmannen skulle kunna medverka till Gui Minhais frigivning, säger Torbjörn Lodén.

Torbjörn Lodén blev personligen inbjuden till mötet den 24 januari av den svenska ambassadören. Under de 1-1,5 timmar han deltog var ingen annan företrädare för svenska UD närvarande.

Gui Minhais dotter fanns där, liksom författaren Kurdo Baksi och Kinakännaren Cecilia Lindqvist. De har skrivit under ett offentligt upprop för Gui Minhais frigivning.

Gui Minhai

Riskkapitalist med intresse för Norden

– Frågan om Gui Minhai kom inte upp under den tid jag var där. Affärsmannen Kevin Liu är en riskkapitalist som blivit förmögen på fastighetsaffärer. Han investerar i medicintekniska företag i Norden, särskilt i Sverige. Han var även intresserad av svensk-kinesiskt kulturutbyte, säger Torbjörn Lodén till SVT Nyheter.

Liu berättade för Lodén att han har en stående svit på hotell Sheraton och att han brukar bo där tio dagar i månaden.

Ambassadören kände affärsmannen

Torbjörn Lodén fick intrycket att den kinesiske affärsmannen Kevin Liu hade en omfattande verksamhet och hade lärt känna ett betydande antal svenskar i den medicintekniska branschen. Liu och den svenske ambassadören kände varandra sedan en tid tillbaka, enligt Torbjörn Lodén.

Han valde att lämna mötet när Kevin Liu ville bjuda alla gästerna på drinkar och middag.

Var det trovärdigt att affärsmannen Kevin Liu hade något inflytande över Gui Minhais öde?

– Han var mest intresserad av att berätta vilken framgångsrik affärsman han var. Jag kan inte bedöma vilket inflytande han har men jag ansåg att alla möjligheter att få Gui Minhai frigiven var värda att prövas, säger Torbjörn Lodén.

Vad anser du om den svenska ambassadörens agerande?

– Anna Lindstedt har ett starkt engagemang. Men hanteringen har uppenbarligen varit olycklig. Det är oerhört trist och förfärligt för Gui Minhais dotter Angela att hon hamnade i den här situationen, säger han.

Är det inte vanligt och rimligt att föra den här typen av förhandlingar i det tysta?

– Jo, det håller jag med om. Men det är inte okej att pressa Angela att vara tyst utan att ge några löften om frigivning av hennes pappa. Min bedömning är att Angela blev hotfullt och illa behandlad. Enligt Angela skulle ambassadören be om ursäkt för Sveriges agerande om turistincidenten och om det svenska satirprogrammet. Som ambassadör är det inte särskilt klokt att agera i ett så viktigt ärende utan sina chefers vetskap. Men vi vet inte till hundra procent vad som skett. Det är lätt att vara efterklok, säger Torbjörn Lodén.

Mötet på hotell Sheraton pågick under två dagar. Varken Torbjörn Lodén eller Cecilia Lindqvist var närvarande då affärsmannen och den svenska ambassadören talade med Angela Gui om hennes fars fall.

Affärsmannen John Meewella har tweetat om ett möte med de svenska och kinesiska ambassadörerna tillsammans med den kinesiske affärsmannen Kevin Liu ( t höger). Foto: Skärmbild av John Meewella

En av deltagarna var den lankesiske affärsmannen John Meewella som twittrade om mötet med rubriken ”bilaterala partnerskap och gemensamma synergier mellan Sverige och Kina i Stockholm den 24-26 januari. Meewella är vd i ett företag där den kinesiske affärsmannen Kevin Liu är styrelseordförande.

När SVT Nyheter når Meewella över telefon vill han dock inte kommentera mötet överhuvudtaget. Trots ett tiotal olika frågor.

Vad hände under mötet?

– Ingen kommentar.

Vad var din roll under mötet?

–Jag lämnar inga kommentarer. Du får vända dig till det svenska utrikesdepartementet.

Varför vill du inte svara på några frågor om mötet?

– Ingen kommentar, säger jag ju.

Är det känsligt?

– Du får vända dig till något av mina företag och gå den vägen om du vill ha svar på några frågor.

Vilka var med på mötet?

– Ingen kommentar.

Anmälts till Säpo

Händelsen under mötet i Stockholm har anmälts till Säpo och utreds på Riksenheten för säkerhetsmål. Misstanken gäller egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

UD hävdar att ingen av de som arbetar med fallet kände till mötet på hotellet. På grund av den pågående förundersökningen vill man inte kommentera frågan ytterligare.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Anna Lindstedt som avböjer att kommentera så länge utredningen pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gui Minhai

Mer i ämnet