Ett team med livsmedelsforskare har studerat elasticitet och andra egenskaper hos mozzarella i kombination med till exempel ostarna cheddar, edamer, emmentaler och gruyere.
Forskarna tittade på ostarnas sammansättning och struktur, fettmängd och vatteninnehåll och hur det påverkade den färdiggräddade pizzan.
Det forskarna på universitetet i Auckland fann var att mozzarella är nyckeln till den perfekta pizzan, skriver the Independent på nätet.
Studien, som är publicerad i Journal of Food Science, kom fram till att enbart ha cheddar eller edamer på pizzan gjorde att den inte fick de önskvärda blåsorna vid gräddning. Gruyere och emmantaler med ett högt fettinnehöll gav en mer brungräddad pizza.
Men för att skapa den perfekta kombinationen av blåsbildning och gräddning ska någon av ostarna kombineras med mozzarella.
”Om man kombinerar någon av dessa ostar med mozzarella uppnår man en fin blåsbildning och får ett mindre bränt utseende – det är den perfekta gourmetpizzan”, skriver forskarna i sina slusatser.